на живо

Димитър Бербатов: Все още не е ясно колко делегати ще има на конгреса

"Михайлов си противоречи. Сградата на БФС е заложена за 30 милиона", заяви кандидатът за президент на централата

Димитър Бербатов: Все още не е ясно колко делегати ще има на конгреса

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов алармира в предаването "120 минути", че все още не е ясно колко и кои клубове ще гласуват на предстоящия на 12 октомври изборен конгрес. 

Своеобразните избори за нов шеф на футбола у нас ще се състоят след събраната от Бербатов и екипа му подписка. Първоначално от БФС не приеха документа, като видяха процедурни грешки, но след съдебно обжалване конгрес беше насрочен. Бербатов алармира обаче, че от централата не спазват зададените срокове.

"Клубовете са 531 официално, въпреки че БФС опитваше да ги завиши, за да не признае подписката ни. Съдът обаче я призна. На 12 октомври ще бъде конгресът, финално. Делегатите все още не са обявени, защо не са - гадаем. Трябваше да ги обявят в петък. Знаем, че са 531 отбора, ще бъде най-добрият вариант тези отбори да бъдат представени от 531 делегата, но засега не са обявени делегатите. Защо - попитайте другата страна", заяви Бербатов.

Снимка: Lap.bg

"Клуб-фантом е клуб, който няма дейност, но има право да гласува. Някои клубове се създават с тази цел, така е било и в миналото. Нашата цел е да не допуснем такова нещо. Опитваме се с всички клубове, когато обикаляхме, че това е порочна практика, която не трябва да съществува. Футболът е национална кауза, всички трябва да разберат как се провежда конгреса, за да не се получи пародията от 2018 г. Не трябва да се гласува в ъгъла зад пердето, наблюдаван, това е ужас. Тайната на вота се спазва, но делегатът трябва да се вижда", добави той.

Преди 3 години до конгреса не бяха допуснати двама от кандидатите за президентския пост - Любослав Пенев и Ивайло Дражев. Тогава Михайлов спечели за трети път. 

Снимка: Lap.bg

"Да, БФС е независима организация, но ако се прави както трябва, няма какво да се крие. Миналия път се е излъчвало 15 минути от Конгреса и после един черен екран и пускат чак, когато човекът вече е спечелил. Трябва да има телевизионно излъчване. Независимо кой ще спечели. Това е надпревара, която трябва да бъде честна и колегиална. Ще има Изпълком другата седмица и ще видим какво ще решат за провеждане на избора. Ако се решат същите неща като миналия път, значи конгресът ще бъде нагласен. Аз държа контакт с УЕФА. Лично съм говорил с ръководни органи, и съм помолил да има хора, които да бъдат наблюдаващи", каза Бербатов.

Бившият нападател на националния тим и "Манчестър Юнайтед" заяви, че в изказванията си досегашният президент Борислав Михайлов си противоречи, а сградата в центъра на София, в която доскоро се помещаваше централата, е заложена.

"БФС се спонсорира от УЕФА, от държавата, ако имат обща работа, и спонсори. От УЕФА парите не са усвоени, Борислав Михайлов каза, че бюджетът има 80 милиона, което са много пари. Противоречат си, защото казват, че в нашия футбол няма пари. Казват, че сградата на “Иван Асен 2” е заложена за 30 милиона, нямам представа защо", каза още той.

Бербатов коментира и отказването си от националния отбор през 2010 г. Тогава рекордьорът по голове за "лъвовете" заяви, че един ден ще се завърне и ще се заеме с неразбориите в българския футбол.

Снимка: Lap.bg

"От националния отбор никога не съм се отказвал, продължавам да го подкрепям и сега. Трупах знание и опит, виждах нещата, личностни нападки и характеристики, хората, които са били тогава, не ми е харесвало как са действали. Казал съм, че не мога да продължа с тези хора. Направил съм правилния избор. Да те прободат с кама в сърцето, но трябваше да се направи", каза той.

След като обяви намерението си да се кандидатира за президент на БФС, Бербатов и екипът му направиха обиколка и се срещнаха с представителите на повечето клубове у нас.

Снимка: Lap.bg

"По време на обиколката ме питаха как да са сигурни, че няма да се стигне до същото като поколението от 1994 година. Няма гаранция, това е напълно нормален въпрос, ние сме напълно различно поколение, различно възпитани, финансово независими, но ние сами не можем, това е отборна игра - изпълнителен комитет, клубовете, за които се борим, има много неща да се преправят, но ние ще пробваме", каза той.

"Обещал съм на клубовете, когато се срещах с тях, че тяхното желание за промяна трябва да бъде уважено. Хората, които са до мен, ме подкрепят. Аз съм човек, който цял живот е бил активен, спортувал съм и съм се занимавал с други неща. Когато спреш със спорта е много тегаво, имах период на лутане, в който се чудех накъде да продължа. С помощта на хората около мен и на определени знаци, които следя, разбрах, че съм узрял за това нещо", заяви още Бербатов.