на живо

Димитър Илиев: Индивидуалните награди са повод за гордост, но отборът е по-важен

Капитанът на "Локо" Пловдив спечели 19-ото издание на анкетата "Футболист на футболистите"

Индивидуалните награди са повод за гордост, но на първо място остава представянето на тима. Това заяви пред bTV капитанът на "Локомотив" Пловдив Димитър Илиев, който бе избран за "Футболист на футболистите" в 19-ото издание на анкетата. Голмайсторът на "железничарите" добави, че се гордее със спечелената за втора поредна година Купа на България и се надява той и съотборниците му да надградят през идната кампания.

Нападателят на "Локомотив" сподели и своя Топ 3, като изрази учудване, че най-резултатният в първенството за сезон 2019/20 - Мартин Камбуров, не е сред подгласниците му. 

Илиев спечели анкетата, в която своя вот дават колегите му от Първа и Втора лига. Едва за втори път в историята на класацията за №1 е избран същият играч, който печели и приза "Футболист на годината". Последно това постигна Георги Миланов през 2013 г.

"Голямо признание. Много се радвам, че всички колеги са оценили силния сезон, който направих заедно със съотборниците им. Честно казано, след като бях избран за футболист на годината от журналистите, не идва толкова неочаквано, колкото миналата награда. Мисля, че това признание е не по-малко ценно, защото идва именно от моите колеги, всички футболисти от "А" и "Б" група, така че съм изключително горд и радостен. Прочетох вече в някои медии, че за втори път в историята съвпада вотът на журналистите и футболистите. Моите колеги са направили този избор, мисля, че той е доста меродавен и съм изключително удовлетворен от това, което постигнахме през последната година.", каза звездата на "Локомотив".

"Като цяло аз винаги съм казвал, че мечтая единствено да съм здрав, всички около мен да са здрави, да не страдам от контузии. Да чукам на дърво, в моята кариера доста малко тежки контузии съм имал. Това е най-важното за един футболист и се надявам, колкото се може повече време да съм здрав и да се наслаждавам на футбола и на силните игри, които правим с "Локомотив" Пловдив. Това е основното, за което се моля – да бъда здрав и да съм максимално дълго време на терена."

"На първо място винаги гледам представянето на отбора и след спечелването на Купата. След сезона, който направихме, се надявахме да надградим. Мисля, че точно това стана. Не само, че дублирахме Купата, но и като игра, и поведение на терена мисля, че бяхме още едно ниво по-нагоре и това, което прави "Локомотив", е наистина достойно за уважение и се надявам следващия сезон да продължим тази възходяща линия... Що се отнася до индивидуалните награди – те винаги са повод за гордост, за удовлетворение, но на първо място мисля, че един футболист, след като е в колективен спорт, трябва да желае отборът, в който се състезава, да изглежда добре, а това, което направи "Локомотив" през последните 2 години ме кара да съм изключително горд като капитан на този отбор."

Илиев разкри и своя Топ 3, като изрази учудване, че в призовата тройка не попадна голмайсторът на "Берое" Мартин Камбуров, който ще играе за новака ЦСКА 1948 през следващия сезон. 39-годишният нападател има 237 гола в родния елит, 16 по-малко от лидера във вечната ранглиста при реализаторите - легендата Петър Жеков.

"Моята тройка беше Тошко Неделев, Бирсент Карагарен и Мартин Камбуров. Мисля, че малко несправедливо е Камбуров да е извън тройката, защото това, което прави на тази възраст - да е голмайстор на шампионата и да вкарва с такава лекота, наистина заслужава шапки долу и аз стискам палци той също да е здрав и ако може, да подобри този рекорд, защото виждаме, че наистина гори от желание да го направи, а и мисля, че всички, които играем по неговото време, му стискаме палци. Мисля, че който е трябвало да спечели – футболистите са го определили, но наистина това ми направи впечатление, че може би той трябваше да бъде в тройката.", коментира Илиев.

Илиев - един от далите положителна проба за коронавирус в "Локомотив" Пловдив, говори и за времето, прекарано под карантина.

"Не беше приятно, все пак имахме една седмица почивка. Вместо да я използваме, за да отдъхнем и физически, и психически, ние я използвахме затворени две седмици вкъщи, още по-неприятно за мен беше, че и съпругата ми, и синът ми бяха положителни. Аз го прекарах сравнително бързо, само три дни имах неразположение, но съпругата ми беше повече от 9-10 дни с температура и ми беше доста неприятно. Но благодарим на Бога – вече съм здрав. Сега и те си направиха тестове тези дни – и те са отрицателни. Надявам се това да е зад нас и лека-полека тази ситуация с пандемията да се нормализира."

Тагове: