на живо

Григор Димитров: Вирусът не пита, бях в нокаут

Най-добрият ни тенисист разкри още подробности за битката си с COVID-19

Reuters

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров даде голямо интервю пред френското издание "Екип", в което разкри нови подробности около периода, в който се възстановяваше от коронавирус.

Според него заразата не трябва да бъде подценявана, защото може да навреди сериозно на човешкия организъм. Самият той все още не се чувства в добро физическо състояние, загубил е три килограма и затова все още не може да каже дали със сигурност ще участва на US Open.  

- Вие бяхте един от заразените с коронавирус. Наложи се дори да влезете в болница...

- Да, много е тежко, наистина много. Сега съм далеч от формата отпреди да се заразя. Този вирус не пита. Загубих три килограма, бях направо в нокаут. Всъщност загубих много неща, не можех да дишам, загубих вкуса и обонянието си. Трябва да възстановявам много дълго време. 20 дни у дома наистина ми дойдоха в повече. Дори и положението да не изглежда сериозно, пораженията са сериозни. В първия момент нищо не усещаш, но после става тежко. Веднага след положителния резултат се чувствах добре, но постепенно силите ме напускаха и много бързо се уморявах. Рядко имах подобрения. Какво повече мога да кажа? Въпрос на търпение, защото нямаш друг избор, освен да чакаш. Никак не е лесно да го приемеш. Хората трябва да знаят, че може да се случи на всеки и че ще трябва да свикнат да живеят с това. След само седмица тренировки определено не съм готов да играя на най-доброто си ниво.

Снимка: Reuters

- Сега сигурно ще сте много по-внимателен?

- Трябва да се съобразяваш с много неща. Отново ще кажа, че нищо не зависи от твоето състояние. Дори и най-добрата физическа форма не ви пази от нищо. Трябва да се носи маска, да си миеш ръцете по-често от обичайното, да си сменяш облеклото, когато се прибереш у дома. Това са малки неща, които могат да променят много. Ако изобщо можех да си представя, че ще изпадна в подобно положение... Това нещо не задава никакви въпроси, преди да дойде. След 5-6 дни започнах да се чувствам по-добре. Но не трябва да се забравя, че вирусът е наоколо.

- Кажете нещо за Adria Tour, въпреки че не искате да говорите по тази тема. (б. ред. - Григор се зарази с COVID-19 на демонстративните турнири в Белград и Задар, организирани от световния номер 1 Новак Джокович)

- Каквото се е случило, се е случило. Има всякакви интерпретации. Това е минало не само за мен. Хубавото е, че отново съм на турнир.

- Ако US Open се състои, ще е при много строги противоепидемиологични мерки. Наясно ли сте с това?

- Вече изкарах COVID-19, но може пак да го пипна. Кой знае? Въпрос на личен избор е дали ще пътуваш. Сигурен съм, че ще бъде направено най-доброто, за да се осигури безопасността на всички. Трябва да пресметнеш плюсовете и минусите. Като гледам как постъпват в НБА, имам усещането, че там възможностите са повече. С по-голям район на изолация, в който играчите могат да излизат на разходка. А ние ще разполагаме с един хотел за всички за четири седмици и някои сигурно трудно ще свикнат. Малко са играчите, които са свикнали да са без целия си екип и на практика почти сами. Но ще бъде интересно.

- Имате ли готовност да заминете за Ню Йорк?

- Всички все още си задават много въпроси, а отговорите са малко. Като за карантината например. За мен е важно как се чувствам физически. От гледна точка на психиката не ми е проблем да го направя. Но ми изглежда много амбициозно да кача 3 килограма за 3 седмици, за да играя в Синсинати и във формат три от пет сета на US Open. Има дни, в които се чувствам добре и мога да тренирам по-дълго. Но в други моменти се чувствам изтощен напълно. Това са елементи от един процес.

Снимка: Reuters

- Какво мислите за Ultimate Tennis Showdown?

- Има приятни емоции и това е добре. Просто друг начин да играеш тенис. Със сигурност е добре отново да съм на турнир. Дори и по време на карантината трябва да намираш причини да се движиш. А за нас най-добре е да има мачове. В този турнир има интересни неща. Защо да не помислим някои неща да бъдат приложени и в официалната верига - като правилото да не загряваш, а да започваш мача веднага след излизането си на корта? Но не съм сигурен, че паузата от 15 секунди между точките ще получи голяма подкрепа сред играчите. С Патрик (Муратоглу) си говорихме много за намесата на треньорите по време на мачовете. Той я подкрепя, а аз - не. Не обичам големите промени. Най-трудното в тениса е да намериш начин да спечелиш мача. Много са тенисистите, които умеят добре да удрят топката. Но най-важното в тениса е психиката.