на живо

Димитров за COVID-19: Не знаех дали изобщо ще се върна там, където бях

Българинът отново разказа за периода, в който се лекуваше от вируса

Reuters

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров отново говори за периода, в който се лекуваше от коронавирус. В интервю за "Би Би Си" той разказа, че дълго време усещал симптоми, свързани с вируса и се притеснявал дали изобщо ще може да върне предишното си ниво.

Световният №19 определи симптомите си като "много непредвидими" и с "дълга продължителност", като призна, че вероятно е направил грешка с участието си на турнирите в САЩ. Там той игра на Мастърса в Синсинати, който по изключение се проведе в Ню Йорк, както и на US Open.

Снимка: Getty Images

"Почти усещам, че не трябваше да ходя в Щатите, но трябваше да изпробвам себе си, да видя къде се намира тялото ми. Всеки път, когато ми се искаше да видя, може би правех няколко крачки напред, но и крачка назад.", каза 29-годишният българин.

"Чувствам се много по-добре. Но има някои неща от време на време, при които си казваш: "Човече, това не е същото". Окей е, разбирам го, но кой знае как ще се развие това нещо. Само се надявам да не го пипна отново."

Той призна, че въпреки отличната си физическа подготовка, е имал големи трудности с дишането. "Пулсът ми беше много повишен. Правим доста тренировки на висока надморска височина, но това беше сякаш си на висока надморска височина и трябва да дишаш през сламка."

Снимка: Reuters

"Отне ми 2-3 месеца, за да се възстановя напълно. Гледайки назад, беше малко страшно и показва, че наистина всеки може да го пипне."

"Преминавайки през трудните моменти сам, имах огромни съмнения дали ще се върна изобщо обратно там, където бях. Стойностите бяха толкова далеч от това, което възприемах за нормално, че беше труден период за преодоляване", допълни Димитров.

Снимка: Twitter

Първата ни ракета обяви, че е заразен с коронавирус след участието си в турнира "Адрия тур" в Сърбия, организиран от Новак Джокович. След новината за Димитров, с положителни проби се оказаха още няколко от тенисистите, записали участие в надпреварата, както и членове на техните щабове. Междувременно Джокович отнесе огромни критики заради желанието си да провежда турнири в разгара на пандемията.