на живо

"Дядо ми беше австрийски художник!" и образът на Хитлер скандализираха Украйна

Фенове на "Ворскла" се появиха на мача срещу "Десни" по неприемлив начин

Facebook

Футболът е основна тема на украинските правозащитни организации след мача между участника в Лига Европа "Ворскла" и "Десни" в среща от 10-ия кръг на местната лига. 

По време на прякото предаване на срещата, завършила с победа на "Ворскла" с 2:0, камерата улови привърженици на тима, които се радват по трибуните. Тениските им обаче разбуниха духовете. На тях ясно се виждаше образът на нацисткия диктатор Адолф Хитлер и текстът "Дядо ми беше австрийски художник!". Преди да стане фюрер, германецът се е занимавал с изкуство, но опитите му се определят като неуспешни от критиката тогава.

Камерата се спря само за секунди на скандалните фенове, но достатъчно, за да могат медиите в Украйна да направят снимка.

Снимка: Facebook

На 9 април 2015 г. украинската Върховна Рада прие закон, според текста на когото всички нацистки и комунистически символи са строго забранени.

Въпреки това футболните фенове често използват свастики от трибуните. За последно това се случи през юни, когото в среща между "Нива" и "Агробизнес" група привърженици се появиха на стадиона с червени фланелки с познатия забранен символ. 

Снимка: Facebook

На 8 април пък фенове закачиха на оградата на трибуните банер със свастика по време на срещата "Черноморец" - "Олимпик".

Снимка: Facebook

Хитлер е основна тема и в обществения живот в Украйна. Председателят на Върховната Рада - Андрей Парубий, използа именно нацисткия диктатор като пример, когато говореше за референдумите и пряката демокрация.

"Ние не трябва да забравяме приноса на водача на Нацистка Германия към развитието на прякото управление на държавите. Фюрерът е бил привърженик на пряката демокрация. Аз лично съм изучавал много дълбоко и личността на водача на Третия райх, и механизмите на директното народно управление", заяви от трибуната той.