на живо

Дядото на Маурисио Сари укривал американци през Втората световна война

Гофредо Сари спасил войници с риск за живота си

Reuters

Новият треньор на "Челси" Маурисио Сари се надява да се превърне в герой на "Стамфорд Бридж". Дядо му обаче вече е спечелил признанието на целия свят. Гофредо Сари рискува своя собствен живот, за да запази този на двама пилоти от американски самолет, разбил се недалеч от къщата му по времето на Втората световна война.

През 1944 г. Италия е под нацистка окупация. Великите сили се опитват да свалят режима на Бенито Мусолини с атаки от юг. В района на Флоренция пък американски самолети обстрелват вражески цели.

Ланца и Тод са двама от войниците от 7-членния екипаж на бомбардировача "В-25 Мичъл", който е ударен от немска машина в небето. Американският самолет паднал в поле, а на оцелелите се притекли на помощ две местни момчета.

Един от тях носи познатата ни фамилия. Америго Сари е тийнейджър, когато вижда как пада горящият самолет във вражеската територия. Оцелелите успяват да се скрият в гората, а през нощта на помощ им се притича местният партизански отряд, в който членува Гофредо Сари - дядото на настоящия треньор на "Челси".

Снимка: Reuters

Бунтовникът срещу нацистките окупатори предлага храна и вино на пострадалите, след това им носи цивилни дрехи и им помага да се крият в пещера през следващите 65 дни.

Цялото приключение на Ланца е описано от племенника му Джон в книга, която излиза на пазара през 2010г. 

"Около 4:00 ч. следобед се криехме в гората. Чувствахме се добре, защото виното беше доста силно, а сиренето беше вкусно. Той ни донесе торба с цивилни дрехи и ни каза да сменим униформите си с тези сиви костюми. Дадох му дрехите си, но си запазих обувките. Фамилията на този партизанин беше Сари. Всички го наричаха така", описва Джон спомените на своя роднина-герой.

През тези 65 дни цялото семейство Сари се грижи за американците, като им носи паста, супа и хляб в пещерата. Чест посетител им е Америго, с когото измислят различни игри, за да запълват дните до бягството.

Снимка: Reuters

То пък се осъществява по стриктния план на Гофредо. Облечени като миньори, двамата американци преминават по един от най-добре охраняваните от нацистите мостове. 

"За мен бе немислимо да мина покрай нацистките войници, а те да ме гледат спокойно. Бях много нервен. Оставих живота си в ръцете на Сари и той не ме подведе нито за миг!", казва още Ланца.

След преминаването на моста Гофредо и двамата американски войници не се срещат никога повече. Италианецът обаче живее в спомените на спасените войници. 

Сари също е горд с подвига на дядо си, въпреки че не го изтъква често.

"Казваше се Гофредо. Беше много горд с признанието, което получи от Белия дом. По време на Втората световна война той спаси и помогна на двама американски военни пилоти. А тогава всичко е било въпрос на живот и смърт!", разказа треньорът преди време.

Снимка: Reuters