на живо

"Дюделанж" - когато си малък, но плашиш големите

В първият люксембургски тим в групите на Лига Европа има и българска следа

Знаете ли къде е Люксембург? Между Германия, Франция и Белгия, на 2586 кв. км и с 602 хил. жители население.

Знаете ли къде е шампионът по футбол на Люксембург? В четвърта урна на жребия за груповата фаза на Лига Европа.

Точно така! Днес "Дюделанж" ще научи съдбата си! Всъщност, тимът вече знае какъв е - първи в историята. Така ще бъде записан завинаги в историята на футбола в малката страна отборът.

За първи път феновете в Люксембург ще усетят вълнението от това да чакат как ще се завъртят топките в урните. До сега те се вълнуваха само от преките резултати в мачовете и накрая сметките все не излизаха. През този сезон футболните привърженици ще се вълнуват от евротурнири до декември!

Всъщност "Дюделанж" бе близо до влизане в групите на Лига Европа през сезон 2012/2013. Тогава обаче тимът загуби катастрофално с общ резултат 1:7 от "Апоел" Тел Авив в плейофа.

През настоящият сезон обаче възпитаниците на германския треньор Дино Топмьолер изпълниха програмата си така, че да накарат доста по-титулувани клубове да ги слагат в сметките. Само за справка ще споменем, че в третия квалификационен кръг "Дюделанж" отстрани "Легия" Варшава с общ резултат 3:2. А в плейофа се справи с румънския "Клуж" с общ резултат 5:2.

Иначе "Дюделанж" е основан през 1991 г. като обединение на трите тима от града. От тогава тимът е прибрал във витрината си 14 титли и 7 Купи на Люксембург. 

Предвид ограничения избор от местни футболисти (9 играчи), отборът разчита на попълнения от Германия (4), Франция (4), Сърбия, Босна и Херцеговина, Ангола, Гана и... България.

25-годишният Едисон Йорданов е основна част от тима и е играл в 5 мача от квалификациите. Той носи фланелката на "Дюделанж" от 2017 г. насам и е вкарва 2 пъти в 31 срещи.

В Лига Европа пък има вероятност да се изправи срещу "Лудогорец", защото именно люксембургският тим е едни от евентуалните съперници на българските шампиони. 

Дали ще гледаме у нас малкият тим, който вече плаши големите? Ще разберем още днес!