на живо

Гол, гол и пак гол! Днешният финал - най-резултатен от половин век

Франция и Хърватия направиха невероятно шоу, изпъстрено с 6 попадения

Reuters

Франция е новият световен шампион! "Петлите" изиграха невероятна среща и победиха Хърватия с 4:2. Двата отбора направиха страхотен мач, като качеството на играта беше много високо. Това показва и статистиката. Днешният финал се превръща в най-резултатната последна среща от Мондиал в последните 52 години.

През 1966 г. Англия триумфира пред своя публика на "Уембли", печелейки с 4:2, но тогава срещата достига до продължения. В редовното време островитяните и Западна Германия (ФРГ) си отбелязват общо 4 гола, но след това, в 101-ата и 120-ата минута, Джоб Хърст се разписва на два пъти.

Френско-хърватският финал също се явява и втората най-резултатна заключителна среща на Мондиал, като единственият случай, когато е имало повече попадения, е през 1958-а година, когато Бразилия се справя с Швеция с 5:2. Тогава за "Селесао" бележат Пеле и Вава на два пъти и Загайо, а за шведите Лидхолм и Симонсон са имали честта да се разпишат на световен финал.

Друг любопитен факт е, че в предишните случаи, когато финална среща завършва с 6 гола - през 1930-а и 1938-а, резултатът също е 4:2. На първия в историята Мондиал домакините от Уругвай успяват да победят Аржентина, а 8 години по-късно в изцяло европейски сблъсък Италия побеждава Унгария.