на живо

До месец от МОК ще обявят кога ще се проведат олимпийските игри

За сега не се обсъжда отмяна, а промяна на началната дата

Reuters

До 4 седмици от Международния олимпийски комитет (МОК) ще обявят дали и кога ще бъдат проведени Олимпийските игри през настоящата година.

Най-важният спортен форум на планетата е насрочен за времето от 24 юли до 9 август 2020 г.

Днес (22 март) в МОК проведоха среща на която започнаха обсъждане на различен сценарий за провеждане заради разпространението на коронавируса.

Игрите трябва да се проведат в Япония, като местните власти заявиха, че биха рискували състезанията да се организират, въпреки световната пандемия от коронавирус. Организаторите от Страната на изгряващото слънце многократно гарантираха, че могат да се справят със ситуацията.

Снимка: Reuters

Само че тази идея не срещна одобрение в самите атлети. Голяма част от турнирите, на които се печелят квоти, бяха отложени. Висок процент от спортистите не могат да тренират пълноценно в условията на социална изолация, която е нужна, за да може светът да се справи с коронавируса.

Наскоро председателят на Международния лекоатлетически съюз (ИААФ) Себастиан Коу заяви, че все още е рано да се говори за отлагане, а президентът на МОК Томас Бах посъветва спортистите да покажат олимпийски дух и да продължат с тренировките.

Снимка: Reuters

Разпространението на коронавируса не подмина и Япония. В момента в страната има над 1080 заразени, а смъртните случаи са 36. 

По-рано през деня на сайта на МОК се появи съобщение, че в Комитета започват да разискват различен сценарий за провеждане на Игрите, предвид бързото разпространяване на заразата в света (над 340 хил. случая до момента).

"В следващите седмици МОК ще обсъди внимателно всички възможни сценарии. За момента пълната отмяна на Игрите не стои на дневен ред. Всички гледни точки обаче ще ни дадат по-добър шанс да преценим постоянно променящата се ситуация. Също така можем да видим дали е възможно да отложим началната дата", се казва в него.

От Комитета добавят, че за тях най-важно е здравето на участниците, въпреки че провеждане на Игрите по план би вдъхнало надежда на хората, които се борят с коронавируса.

bTV призовава: останете си вкъщи!