на живо

Добрият Рашфорд ще учи децата да четат повече

Футболистът на "Манчестър Юнайтед" започва нова благородна кампания

Instagram

Футболистът на "Манчестър Юнайтед" Маркъс Рашфорд вече доказа, че има добро сърце. Той успя да се пребори хиляди деца във Великобритания да продължат да получават топъл обяд, въпреки че правителството искаше да спре тази програма.

Щом малчуганите са сити, Рашфорд се прицели в това да им даде духовна храна и да им покаже колко важно е четенето на книги.

За целта той ще обедини сили с издателството "Макмилан", което от години пуска на пазара предимно детски книги. Футболистът иска да покаже на малките британци, че именно четенето отваря кръгозора, изгражда характер и въображение и развива мисленето. 

Но за целта първо трябва да осигури на децата от по-бедните семейства книги. 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Marcus Rashford MBE (@marcusrashford)

"Започнах да чета едва на 17 години и това напълно промени възгледите и манталитета ми. Във Великобритания има над 380 000 деца в уязвима среда, които никога не са притежавали книга. Това трябва да се промени. Моите книги са и винаги ще бъдат за всяко дете дори ако трябва сам да ги доставя", казва Рашфорд по повод кампанията.

Футболистът смята, че за малчуганите ще е по-лесно да започнат да четат, ако пред тях имат история на свой любимец. За това ще издаде книга, базирана на собствения си живот. Всяка една от главите в нея ще започва с истинска история, а след това ще бъдат засегнати темите за доброто, правилното, човешките отношения и всичко, което децата трябва да разберат. Очаква се тя да е на пазара в средата на 2021 г. Ще последва издаване на още 2 книги, които ще бъдат за деца до 7 години и за такива над тази възраст.

При писането ще му помагат журналистът Карл Анка и психологът Кейти Уоринър.

"Да позволим на децата да четата. Да им покажем, че не са сами. Нека ги подготвим за предизвикателствата и да им дадем съвети. Нека се припознаят в героите, които ще са от всякаква раса, религия и пол и ще са представители на модерното общество.

Няма значение на колко години си. Талантите трябва да се откриват и поощряват. В нашия проект ще могат да участват млади писатели, художници и творци, а ние ще им предоставим платформа, на която да блеснат", призовава още Рашфорд.

През октомври футболистът получи Ордена на британската империя заради своята инициатива да подсигури топъл обяд на децата в училище, дори по време на пандемията от коронавирус.

Снимка: Reuters

Самият Рашфорд е имал изключително бедно детство, а семейството му е ползвало социални услуги, предоставяни от правителството на Великобритания, за да се изхранва.