на живо

Доброволците на европейското във Варна: Лекари, инженери и ръководители на полети

Боряна Калейн и Катрин Тасева се класираха за многобоя

Доброволците на европейското във Варна: Лекари, инженери и ръководители на полети

Боряна Калейн и Катрин Тасева се класираха за многобоя на европейското по художествена гимнастика във Варна. Те заеха съответно шесто и седмо място в квалификациите и утре ще се борят за медалите в многобоя.

И докато първенството навлиза в същинската си част, ще ви разкажем за хората, от които зависи организацията му - доброволците.

Те са лекари, ръководители на полети, инженери и какво ли още не. Те са различни по професия и години, но с обща страст – художествената гимнастика. Те са "Доброволци с устрем" и без тях европейското първенство във Варна нямаше да бъде възможно.

"Знаех, че е популярна, но учудващо за мен се оказа особено популярна, има страшно много фенове, които искат да се докоснат до всичко това и доброволчеството им даде тази възможност.", каза за bTV Здравко Василев - отговорник на "Доброволци с устрем".

Повече от 170 доброволци се включват в организацията на престижния спортен форум. Записването започва преди 3 месеца. По това време Силвина, която е районен съдия в Силистра, си купува билет за първенството. За да е близо до любимите си гимнастички, през годините тя пътува за почти всички големи първенства. Сега обаче разбира, че като доброволец може да е още по-близо до тях.

Снимка: Lap.bg

"Вълнение е за мен да ги гледам. Беше много приятно да виждам как тренират на две ръце разстояние, колкото много се трудят. Платен отпуск имам, за да мога да участвам като доброволец. С автомобила си дойдох, наех хотел, на доброволни начала съм и не получавам нито една стотинка за това, всички разходи са за моя сметка.", споделя Силвина Йовчева.

А каква е мотивацията им: Изживяването.

Доброволците приемат работата си сериозно. Всеки изпраща информация за себе си, според която е разпределен в подходящ за уменията си отдел. Ролите са повече от 40, като някои от тях дори отговарят и за организирането на антигенни тестове. Организаторите могат да отговарят за важните неща, но доброволците отговарят за другите неща, без които няма как да има състезание. А Здравко и екипът му призовават повече хора да се включват като доброволци в спортни събития, защото: "Със сигурност от подобен голям форум ще има какво да разкажете на близките си, дори на внуците си един ден".

Утре ще бъде и многобоят при ансамблите. След него ще стане ясно отборното класиране, където се взимат предвид всички осем съчетания на индивидуалистките и ансамблите.