на живо

Домакинството на Катар през 2022 г. - резултат от саботиране на съперниците

Бивши агенти на ЦРУ и американска фирма работели за успеха

Катар ще бъде домакин на световното първенство по футбол през 2022 г., но победата на страната е извоювана по нечестен начин и с организирането на тайна кампания, целяща да разруши имиджа на конкурентите. Това твърди британското издание "Съндей Таймс", като се позовава на свой източник в страната и документи. 

Според данните, в Катар са разчитали на бивши агенти на ЦРУ и американската ПР фирма „Браун Лойд Джоунс“, чиято цел е била да оставят впечатление, че другите страни няма да могат да се справят с организирането на едно такова голямо събитие, а правителствата не подкрепят провеждането на футболно първенство. 

Конкуренти на Катар в надпреварата бяха САЩ, Австралия, Южна Корея и Япония.

Снимка: Reuters

"Съндей Таймс" дори посочва конкретни събития, които са били част от кампанията за "очерняне":

На авторитетен университетски преподавател са били платени 9000 долара, за да напише доклад, в който се казва, че организацията на световното първенство в САЩ ще струва прекалено скъпо.

Били са наети журналисти, блогъри и високопоставени лица във всичките конкурентни страни, които да се обявят против провеждането на първенството.

Подстрекаван е протестът на американските учители по физическо възпитание, които да заявят пред сената на САЩ, че парите за световно първенство трябва да се пренасочат към училищни програми.

Финансиран е и протестът по време на австралийските мачове по ръгби срещу организирането на футболни мачове в страната. 

Изготвени са тайни доклади с компромати за щабовете на другите държави.

Снимка: Reuters

Ако се докаже, че от катарска страна са действали по такъв начин, то това би било сериозно нарушение на правилата на ФИФА. Централата изрично забранява използването на каквито и да е материали, които да разрушават имиджа на конкурентите. 

От Катар отрекоха всички обвинения.