на живо

Допинг проверката започна (ВИДЕО)

Днес са били тествани шестима плувци от националния отбор

Допинг проверката започна (ВИДЕО)

Започна допинг проверката в националния отбор по плуване. След трите положителни проби в състава, президентът на федерацията Георги Аврамчев обяви на пресконференция миналата седмица, че е поискал всички плувци да бъдат тествани.

Първоначално, това трябваше да се осъществи групово в Антидопинговия център, в понеделник. Според Аврамчев, плувците, които живеят и тренират извън София обаче, ще бъдат посетени при внезапен контрол по места.

Днес, по време на лагера на националния отбор на "Дианабад", без предупреждение са били тествани за допинг шестима плувци.

Президентът на федерацията Георги Аврамчев ни предостави списък с имената на всички спортисти, участвали в лагерите от декември насам. Той помоли списъка с плувците, които той е посочил, че трябва да бъдат тествани след допинг скандала, да поискаме от изпълнителния директор на Антидопинговия цеттър - д-р Виолета Заркова. 

"Аз не мога да ви преодоставя такъв списък, защото той е конфиденциален. И не мога да коментирам нито списъка, нито процедурата, която тече в момента.", заяви пред bTV д-р Заркова.

Всички плувци от националния отбор са попълнили декларация, според която трябва да предоставят личния си адрес и местоположението си пред Антидопинговия център. Подписвайки тази декларация, всеки един от тях дава съгласие, че оттук нататък очаква допинг проверка във всеки един момент, информира bTV Георги Аврамчев.

След отрицателната проба на Габриела Георгиева от вчера, все още се очаква резултат от проба, взета от Световната антидопингова агенция на Йосиф Миладинов на 27 февруари в Швейцария.

Междувременно, днес, в открито писмо, 34 клуба по плуване, бивши и настоящи плувци, и родители изразиха подкрепата си към ръководството на федерацията.