на живо

Драма и дузпи в Истанбул, "Лион" е на полуфинал в Лига Европа (ВИДЕО)

7-6 при наказателните удари, Тошич и Митрович са големите грешници за "Бешикташ"

В най-интригуващата среща-реванш от 1/4-финалите на Лига Европа "Лион" победи "Бешикташ" със 7-6 след изпълнение на дузпи. За французите от бялата точка пропусна Жале, а големите грешници бяха Тошич и Митрович от състава на домакините.

В редовното време резултатът бе 2:1 за турския гранд, общ - 3:3 от двата мача.

Препълнените трибуни на стадиона на "Бешикташ" се надяваха техния тим да се класира за първи път в историята си на 1/2 финал на европейски клубен турнир, а домакините се нуждаеха от минимална победа, след като бяха загубили с 1-2 първия мач във Франция.

След равностойни първи минути "Бешикташ" поведе с гол на Талиска. Бразилецът насочи топката към вратата от границата на наказателното поле и тя мина през 4-ма играчи, пречещи на вратаря да я види. Голът дойде в 27-та минута, а "Лион" реагира светкавично. Само 7 по-късно Максим Гоналон намери Александър Лаказет, който майсторски прехвърли вратаря за 1-1.

Малко по-късно Лаказет излезе очи в очи с вратаря Фабри, но фалцовият му удар срещна гредата. "Бешикташ" отвърна с удар на Талиска на сантиметри в аут.

През втората част гостите започнаха по-активно, но допуснаха втори гол. Андерсон Талиска засече с глава центриране отляво и "взриви" трибуните с втори гол.

Така мачът се насочи към продължения. Двата отбора обаче държаха да си решат мача в редовното време. Най-чистото положение за "Бешикташ" бе греда на Рикардо Куарешма и неуспешен опит за добавка на Раян Бабел. "Лион", който изглеждаше по-свеж създаде доста повече работа на вратаря Фабри, а в 90-та минута Александър Лаказет излезе сам срещу него, но за втори път прати топката в гредата.

В продълженията и двата тима атакуваха в търсене на триумфа. Андерсон Талиска пропусна уникално чисто положение, пращайки топката встрани от вратата след подаване на Куарешма. Корентен Толисо от "Лион" пък имаше страхотен шанс да даде победата на своите, но Фабри спаси удара му от минимална дистанция.

Така се стигна до дузпите, които бяха изпълнени безапелационно от първите 12 играчи, застанали до топката. Седмата дузпа за "Бешикташ" бе пропусната от централния защитник Душко Тошич, но веднага след това Кристоф Жале от "Лион" прати топката над вратата. Дойде ред на другия централен бранител на турците - Матей Митрович. Антони Лопеш спаси неговия удар, а след това капитанът на "хлапетата" Максим Гоналон потопи стадиона в тишина и прати "Лион" на полуфинал.

Жребият за фазата на най-добрите 4 е в петък следобед, а в него участват: "Селта", "Аякс", "Лион" и "Манчестър Юнайтед".