на живо

Драма с дузпи донесе на "Ливърпул" четвъртата Суперкупа на Европа (ВИДЕО)

Мърсисайдци спечелиха трофея в мач №800 в треньорската кариера на Клоп

Драма с дузпи донесе на "Ливърпул" четвъртата Суперкупа на Европа (ВИДЕО)

"Ливърпул" победи "Челси" в първия английски спор за Суперкупата на Европа. Драма с дузпи донесе на мърсисайдци трофея в мач №800 за Юрген Клоп в цялата му треньорска кариера. "Ливърпул" печели купата за четвърти път в своята история. 

В редовното време двата отбора завършиха наравно 1:1, като "Челси" поведе с гол на Оливие Жиру в 36', но "Ливърпул" изравни в началото на втората част чрез Садио Мане. Мърсисайдци стигнаха до пълен обрат в първото продължение, когато в 95' Мане реализира втория си гол в мача, преди Жоржиньо да отбележи от дузпа в 100' - 2:2.

Стигна се до наказателни удари, при които играчите на Клоп бяха по-точни и триумфираха след 5:4. Големият грешник за "Челси" е Тами Ейбрахам, който единствен не реализира от бялата точка.

Двубоят започна с по-активни действия на "Ливърпул" и още в 5' мърсисайдци имаха претенции за дузпа, които бяха отхвърлени от главния съдия Стефани Фрапар. Садио Мане стреля и останаха съмнения, че Андреас Кристенсен е играл с ръка при блокирането на удара. Системата за видеоповторения VAR обаче не влезе в употреба.

"Челси" отговори с неточен шут на Педро в 11', преди в 22' отново бившият играч на "Барселона" да стреля силно, но в напречната греда.

Снимка: Getty Images

В 36' Оливие Жиру бе изведен отлично и преодоля Адриан. За френския национал това бе 12-ти гол в 16 мача в евротурнирите с екипа на лондончани, за които има едва 7 попадения в 49 срещи във Висшата лига и купите на страната. Четири минути по-късно Кристиян Пулишич вкара втори гол за "Челси", но той бе правилно отменен заради засада.

На почивката Юрген Клоп пусна Роберто Фирмино на мястото на Алекс Окслейд-Чембърлейн, а промяната даде резултат само три минути по-късно, когато бразилецът асистира на Мане за 1:1. Двамата се възползваха от неразбирателство в защитата на "Челси".

Снимка: Getty Images

Така Мане стана първият африканец от 2006 г. насам с гол в мача за Суперкупата на Европа. Тогава това прави Фредерик Кануте за "Севиля" срещу "Барселона".

Впоследствие и двамата треньори направиха промени, като "Ливърпул" продължи да търси повече попадението. Четвърт час преди изтичането на редовното време вратарят на "Челси" Кепа направи две последователни брилянтни спасявания и "сините" оцеляха. Три минути преди края Садио Мане пропиля страхотна възможност да даде аванс на своите. 

Двубоят навлезе в продължения, а "Ливърпул" поведе с 2:1 в 95', когато Садио Мане реализира втория си гол в мача. Това бе 19-то попадение за сенегалеца с червения екип през календарната 2019 г., като само Серхио Агуеро има повече за своя "Манчестър Сити" - 20.

Снимка: Getty Images

В 99' обаче вратарят на "Ливърпул" Адриан фаулира Тами Ейбрахам в наказателното поле и главният съдия Фрапар отсъди дузпa след консултация с VAR. Зад топката застана щатният изпълнител Жоржиньо, който реализира хладнокръвно.

В 113' Адриан се реваншира със страхотно спасяване след шут на влезлия като резерва Мейсън Маунт.

В крайна сметка спорът се реши с дузпи, при които за "Ливърпул" точни бяха Фирмино, Фабиньо, Ориги, Александър-Арнолд и Салах, а за "Челси" отбелязаха Жоржиньо, Баркли, Маунт и Емерсон. Тами Ейбрахам обаче се превърна в големия грешник за "сините" от Лондон, пропускайки от бялата точка след слабо изпълнение.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images