на живо

Драма в Ботевград: Баскетболистите биха Латвия след две продължения

Първа победа за "лъвовете" в квалификациите за европейско първенство

Мъжкият национален отбор по баскетбол победи Латвия със 110:104 в изключително драматичен мач от квалификациите за европейското първенство през 2021 г., изигран в Ботевград.

Редовните 4 части не стигнаха на момчетата на Росен Барчовски да се поздравят с първи успех в кампанията, за това се наложи да се играят две продължения. 

Това е първа победа за "лъвовете" в кампанията, след като в предишния си мач загубиха като гости от Гърция.

В първото си домакинство от квалификациите българските национали бяха без звездата си Александър Везенков, който не получи разрешение от клубния си тим "Олимпиакос" да се присъедини към тима.

Снимка: Lap.bg

Публиката в Ботевград видя изключително оспорвана среща, като водачеството в резултата се сменяше няколко пъти. Гостите поведоха в началото, но не успяха да направят разликата чувствителна. Това помогна на българите да осъществят обрат няколко пъти, като след първите две части момчетата на Росен Барчовски изоставаха само с 36:37.

Последваха още две оспорвани четвърти. Баскетболистите от Латвия стояха стабилно на паркета и успяха да натрупат преднина от 10 точки, но това не затрудни "лъвовете". 3,9 секунди преди края Станимир Маринов вкара три точки, за да изравни резултата 85:85 и да прати мача в продължение.

Снимка: Lap.bg

В добавените 5 минути борбата на терена не спираше. При 96:96 Чавдар Костов изпусна два наказателни удара. В оставащото време Шкеле вкара невероятна тройка от задно поле, но сирената вече бе прозвучала, което изпрати мача във второ продължение.

В заключителните минути отлично се представиха дебютантът Крис Минков и американецът с български паспорт Дий Бост. "Лъвовете" постепенно натрупаха преднина и не я изгубиха до самия край, когато се поздравиха с победата - 110:104.

Снимка: Lap.bg

Най-резултатен за България беше Бост с 26 точки. Чавдар Костов добави 20. 

Следващият мач на националния тим е през ноември 2020 г. Тогава "лъвовете" ще гостуват на Босна и Херцеговина.