на живо

Драмата на Циципас: Бабата на тенисиста починала 5 минути преди финала с Джокович

"Трябва на този свят да има повече хора като нея", каза гръцкият тенисист

Reuters

Гръцкият тенисист Стефанос Циципас със сигурност може да се гордее със своето представяне на финала на "Ролан Гарос". Въпреки че загуби от Новак Джокович след оспорвани 5 сета, той успя да победи болката и отчаянието.

С публикация в социалните мрежи няколко часа след решителния мач в Париж, Циципас съобщи, че баба Юлия му е починала буквално 5 минути преди да излезе на корта.

"В животът не са важни победите или загубите. Важен е да се наслаждаваш на всеки един момент, без значение дали си сам или с други хора. Трябва да живееш смислен живот без тъга и подлост. Да вдигаш трофеи, да празнуваш победи е нещо важно, но не е всичко", пише Циципас и уточнява:

"5 минути преди да изляза на корта, моята любима баба загуби битката за живота си. Тя беше една мъдра жена, чиято вяра в живота, желание да се раздава и да помага не могат да бъдат сравнени с тези на никое друго същество, което съм срещал. Трябва на този свят да има повече хора като нея. Защото хора като нея носят живота. Те те карат да мечтаеш. Без значение от това, което се случи през деня, всичко посвещавам на нея и само на нея. Благодаря ѝ, че е отгледала баща ми. Без нея нищо нямаше да е възможно", добави той.

Снимка: Reuters

За първия път в своята кариера Циципас достигна до финал на турнир от Големия шлем. 3 пъти той е играл на полуфинал - през 2019 и 2021 г. на Откритото първенство на Австралия и през 2020 г. на "Ролан Гарос".