на живо

Тъжната история на Златан: Брат ми почина пред очите ми. Събираха подписи да ме изгонят от училище

Футболистът на "Милан" разкри кои са едни от най-тежките моменти в живота му

Златан Ибрахимович цял живот гради имидж на безстрашен и силен човек. Футболистът на "Милан" често дори се сравнява с Бог и доказва на терена, че на 40 години може да бъде в перфектна форма и дори по-ефективен от младите си колеги. 

Пред "Кориере дела сера" обаче шведът разказа за най-драматичните моменти в живота си - тежкото си детство, загубата на един от братята си и пътуванията до Босна и Херцеговина. 

Бащата на Ибрахимович - Шефик, е мюсюлманин от Босна, а майка му Юрка е католичка от Хърватия. Двамата се запознават в Швеция, а Златан е единственото им общо дете от краткия брак.

Снимка: Reuters

"Баща ми страда много заради войната в Югославия. Всеки ден пристигаха новини, че някой, който познава, е загинал. Той помагаше на бежанците. Опитваше се мен винаги да ме пази от това. Когато почина сестра му в Швеция, той не ми даде да отида на погребението. Но когато брат ми Сапко почина от левкемия, бях там. Той ме очакваше, издъхна пред очите ми. Погребахме го по мюсюлмански обичай. Баща ми не пророни и една сълза тогава, но на следващия ден отиде на гробищата и плака цял ден. Беше сам", разказва Ибрахимович и добавя:

"Не вярвам в Бог. Само в себе си. Научих се омразата да обръщам в сила".

Снимка: Getty Images

В детството си Златан е проблемно хлапе. Баща му е строг, а бъдещата футболна звезда живее в голяма бедност. Налага му се дори да краде. В училище също не го приемат добре.

"Бях палав, създавах проблеми. Малко след раждането ми, баба ми ме е изпуснала от 1 метър височина. Цял живот съм такъв... опак. В училище не се вписвах. Другите бяха руси, със светли очи и нормални носове, а аз - тъмен и с голям нос. Говорех различно от тях, движех се различно. Родителите на съучениците ми събираха подписка, за да ме изгонят от класа. Винаги са ме мразили. В началото реагирах остро, изолирах се от тях. После разбрах как това да се превърне в мой плюс", каза Ибра.

Радостните моменти в живота му са малко. И част от тях той преживява в родната страна на родителите си - несъществуващата днес Югославия.

"Швед съм, но със смесена кръв. Мама е хърватка, католичка, баща ми - босненец, мюсюлманин. По-голямата част от живота си прекарах в Италия, а най-ранните ми спомени са от Югославия. Ходихме там с кола или с влак. Още беше комунизъм, направо друг свят", казва той.

Ибрахимович играе в редица световни футболни грандове, а за националния отбор на Швеция прави дебют през 2001 г. Той е най-добрият голмайстор на тима с 62 попадения в 120 мача. 

Историите от живота на Златан Ибрахимович са събрани в новата му автобиографична книга, която скоро ще бъде в продажба.