на живо

Дузпата за "Манчестър Сити" - Стърлинг фаулиран от... тревата (ВИДЕО)

Английският национал се извини след като тимът му получи правото да изпълни наказателен удар

Getty Images

Има ли по-нелепа дузпа? Това се питат всички футболни привърженици след мача между "Манчестър Сити" и "Шахтьор" Донецк! 

Реферът на срещата от четвъртия кръг на Шампионската лига, която завърши с победа на "гражданите" с 6:0 - Виктор Касай, направи очевидна грешка, след като даде правото на победителите да изпълнят дузпа, а липсваше не само нарушение, а и съприкосновение между двама играчи.

В 24-ата минута, при резултат 1:0 за "Сити", Рахим Стърлинг навлезе в наказателното поле на гостите. По петите му тичаше защитникът на гостите Микола Матвиенко. Английският национал наистина падна на тревата, но ясно се видя, че играчът на "Шахтьор" няма нищо общо с препъването. Всъщност Стърлинг бе фаулиран от... тревата на терена.

Не така мислеше Виктор Касай, който категорично посочи бялата точка, а секунди след това Габриел Жезус отбеляза втори гол за "гражданите".

След мача грешката на Касай бе коментирана от самия Стърлинг. 

"Исках да засека топката. Не знам какво се случи. Не усетих контакт. Извинявам се на рефера", заяви англичанинът.

Мениджърът на "Сити" Хосеп Гуардиола пък бе далеч по-критичен към отсъждането на Касай.

"Веднага се видя, че няма дузпа. Можехме да кажем на рефера, но и срещу нас са свирени такива дузпи. Голът си е гол. Отдавна казах, че трябва да има кой да помага на съдиите. Всички искаме те да не грешат, да се представят добре. Играта днес е по-бърза, а футболистите показват доста разнообразни качества", коментира Гуардиола.

Отсъдената дузпа пък отново повдигна въпроса за въвеждане на видеоповторенията в европейските клубни турнири. Системата VAR ще бъде използвана от следващия сезон.