на живо

Дузпи направиха "Челси" супершампион на Европа, резервата Кепа герой (ВИДЕО)

"Сините" победиха "Виляреал" в драма на "Уиндзор Парк"

Дузпи направиха "Челси" супершампион на Европа, резервата Кепа герой (ВИДЕО)

"Челси" спечели Суперкупата на Европа за втори път в историята и първи от 1998 г. насам! Тимът на Томас Тухел триумфира с 6:5 след драма с дузпи срещу испанския "Виляреал", слагайки край на серия от три поражения в спорове за трофея (2012, 2013 и 2019 г.).

Двата отбора завършиха наравно 1:1 в редовното време и продълженията, а при наказателните удари в герой за "Челси" се превърна влезлият като резерва в 119' вратар Кепа Арисабалага.

Снимка: Getty Images

На "Уиндзор Парк", в северноирландската столица Белфаст,"Челси" владееше инициативата и откри резултата в 27', когато Хаким Зиеш засече центриране на Кай Хавертц. Мароканецът не осъществи добър контакт с топката, но все пак успя да я прати в мрежата зад Серхио Асенхо, давайки аванс на "сините" от Лондон.

Снимка: Getty Images

"Виляреал" се активизира и дошлият през лятото от френския "Реймс" Булайе Диа пропусна в 33', а в самия край на първата част Алберто Морено разтресе напречната греда с мощен удар от воле.

Испанците бяха по-активни и след почивката. Стигна се до 73', когато Жерар Морено възстанови равенството с осмото си попадение в последните девет мача на "Виляреал" в Европа.

Снимка: Getty Images

Голмайсторът на "Жълтата подводница" вече е петият най-резултатен от началото на 2021 г. в отборите от топ 5 първенствата на Стария континент. Морено има 23 попадения тази година, като пред него са само Арлинг Холанд ("Борусия" Дортмунд) с 27, Килиан Мбапе (ПСЖ), Роберт Левандовски ("Байерн") и Лионел Меси ("Барселона"*) с по 28.

Снимка: Getty Images

До края на редовното време не бяха отбелязани още голове, "Челси" и "Виляреал" не намериха път към противниковата врата и в продълженията. Малко преди наказателните удари мениджърът на англичаните Тухел предприе изненадващ ход, сменяйки вратаря Менди с Кепа Арисабалага.

При дузпите за "Челси" не реализира Кай Хавертц, докато за "Жълтата подводница" от бялата точка сбъркаха Аиса Манди и Раул Албиол, чийто удари бяха отразени от Кепа.

Снимка: Getty Images