на живо

Дузпи оформиха английски финал и в Лига Европа

Труден успех за "Челси" срещу "Айнтрахт" Франкфурт

Getty Images

Ще гледаме английски финал и Лига Европа. За първи път в историята на европейските клубни турнири победителите в Шампионската лига и във втората по сила надпревара ще бъдат определени от сблъсъци между представители на една и съща държава.

Снимка: Getty Images

"Челси" се наложи трудно с 4:3 след изпълнение на дузпи над "Айнтрахт" Франкфурт (1:1 в редовното време). Първата среща в Германия отново завърши 1:1 и така във финала в Баку на 29 май "сините" ще се изправят срещу градския си съперник "Арсенал".

На 1 юни в Мадрид в битка за трофея в Шампионската лига пък ще видим "Ливърпул" и "Тотнъм".

Лондончани ще се опитат за втори път да триумфират в Лига Европа след 2013-а, когато на финала победиха "Бенфика".

"Орлите" започнаха по-агресивно и още в 4-ата минута голмайсторът на тима през този сезон Лука Йович отправи удар с глава, но топката не намери целта.

Домакините отвърнаха с неточни изпълнения на Рубен Лофтъс-Чийк и Еден Азар, а в 11-ата минута имаха претенции за дузпа след нарушение срещу юношата на "сините". 

Постепенно играчите на Маурицио Сари взеха инициативата и стигнаха до гол, дело на Рубен Лофтъс-Чийк в 28-ата минута след асистенция на Еден Азар.

Снимка: Getty Images

До края на полувремето лондончани пропуснаха да удвоят аванса си и бяха наказани от Йович от 49-ата минута. 21-годишният сърбин се възползва от извеждаш пас на Мият Гачинович.

Гостите опитаха да направят пълен обрат, но Кепа се намеси решително на няколко пъти. Стражът на "Айнтрахт" Кевин Трап също показа рефлекси при удари на Азар и Жиру и така срещата стигна до продължения. 

Пет минути преди края на първото продължение гостите можеха да поведат, но Давид Луис изчисти пред голлинията след удар на Себастиен Алер. В самия край на първото продължение удар с глава на Алер беше изваден от голлинията от Дзапакоста. Във второто от продълженията на два пъти удари на Дзапакоста бяха спасени, а в 116-ата минута попадение на Сесар Аспиликуета не бе признато заради нарушение в атака срещу вратаря Трап.

Снимка: Getty Images

При дузпите Кепа оправда рекордния си трансфер в "Челси" с две спасявания, за сметка на едно на Трап, и така "сините" се класираха за големия финал в Баку.