на живо

Дузпите решиха: "Арсенал" спечели "Къмюнити шийлд"

За 16-и път артилеристите триумфираха в първия мач за новия сезон

Reuters

За 16-и път в своята история "Арсенал" спечели "Къмюнити шийлд". В мача за трофея, с който се поставя началото на новия футболен сезон в Англия, артилеристите победиха "Ливърпул" след 1:1 в редовното време и изпълнение на дузпи.

Срещата за "Къмюнити шийлд" по традиция сблъска носителя на купата "Арсенал" и шампиона "Ливърпул". Възпитаниците на Юрген Клоп, които след 30-годишна пауза отново завършиха на първо място в класирането през миналата кампания, доминираха в началото на срещата. Това обаче не попречи на звездата на "артилеристите" Пиер-Емерик Обамеянг да открие резултата при първа възможност.

Французинът получи пас от Букая Сака и с лекота преодоля защитата на съперниците. Така в 12-ата минута "Арсенал" поведе с 1:0. Той посвети гола си на починалия днес актьор Чадуик Боузман, който влезе в ролята на Черната пантера в едноименния филм.

Снимка: Reuters

Попадението даде импулс в играта на футболистите на Микел Артета. Те все по-често поглеждаха към вратата на "Ливърпул" до края на първата част. След почивката ролите се обърнаха. И така се стигна до 73-ата минута. Резервата на мърсисайдци Такуми Минамино вкара за 1:1, след като Мохамед Салах преди него не успя.

Така се стигна до дузпи. В "Арсенал" всички бяха безгрешни, докато 20-годишният Райън Брюстър пропусна за "Ливърпул".

Снимка: Reuters

За 16-и път тимът от Лондон триумфира в мача за "Къмюнити шийлд". За последно артилеристите прегръщаха трофея през 2017 г. И тогава, както и сега, се стигна до изпълнение на дузпи, а "жертвата" беше шампионът "Челси".

Сезон 2020/2021 във Висшата лига в Англия ще стартира на 12 септември.