на живо

Два месеца криза в "Барселона"

Бартомеу държи здраво властта на "Камп Ноу"

Два месеца от началото на може би най-тежката криза в 120-годишната история на "Барселона". Преди точно 60 дни "блаугранас" бяха разгромени с 2:8 от "Байерн" Мюнхен в Шампионската лига. Поражение, след което защитникът Жерар Пике заяви, че отборът е "ударил дъното". Последваха сагата с желанието на Меси да напусне, раздялата с Луис Суарес и вотът на недоверие срещу клубния президент Хосеп Мария Бартомеу, обвиняван от феновете за настоящата ситуация.

"Точната дума е "срам", каза още Пике след кошмара "Байерн". "Клубът се нуждае от промяна. И не визирам на треньора или играчите. Не искам да обвинявам никого, но трябват структурни промени на всички нива", допълни испанският национал.

Първото решение на Бартомеу след провала в турнира на богатите беше да уволни наставника Кике Сетиен и да назначи на негово място легендата Роналд Куман. Сетиен обяви, че ще съди клуба за неизплатена компенсация.

Въпреки опита на ръководството, нидерландецът не тушира напрежението и дори влезе в конфликт с Меси. На "Камп Ноу" подчертаваха, че аржентинският гений не може да си тръгне, без друг клуб да плати умопомрачителната му освобождаваща клауза в размер на 700 млн. евро.

Последва 10-дневна война, след която Меси съобщи, че остава, защото не иска да съди клуба. Междувременно доверието към Бартомеу спадаше, а подписката на феновете продължи да набира скорост, както и напускането на Суарес.

"Ти не заслужаваш такова отношение. Но истината е, че вече нищо не може да ме изненада.", коментира Меси - един от най-добрите приятели на уругвайския голаджия, който вече е играч на "Атлетико" Мадрид.

Сега, 60 дни по-късно, няма изгледи войната да е към своя край. Бартомеу твърди, че опозицията фалшифицира подписи. И държи властта здраво. Ще има ли скоро изход от кризата? Предстои да разберем...