на живо

Дванайсета нощ! "Реал" остана на трона (ВИДЕО и СНИМКИ)

Кристиано Роналдо блести за 4:1 над "Юве" в Кардиф

"Дванайсета нощ" вече е не просто шедьовър на Уилям Шекспир. "Реал" Мадрид се качи на европейския трон за 12-и път в своята бляскава история. Кралския клуб подчини "Ювентус" с 4:1 във финала на Шампионската лига в Кардиф и дублира трофея от миналия сезон - нещо невиждано в модерната история на турнира. 

Човекът в центъра на събитието отново се казва Кристиано Роналдо, който отбеляза първото и третото попадение. Той има вече 105 гола в лигата, 42 в 46 мача през сезона и общо 600 в цялата си кариера!

Снимка: Getty Images

На другия полюс е 39-годишната икона на "Юве" Джанлуиджи Буфон. Само до 64-ата минута той допусна цели 3 попадения - толкова, колкото във всички досегашни двубои от надпреварата. А италианският тим подобри собствения си антирекорд по загубени финали и вече има 7.

"Ювентус" започна по-уверено и Гонсало Игуаин отправи първите два изстрела в двубоя, които обаче не затрудниха Кейлор Навас. Вратарят на "Реал" все пак трябваше да се намесва решително с една ръка в 7-ата минута след тежък удар на Миралем Пянич.

И точно когато изглеждаше, че тимът от Торино установява пълен контрол върху събитията на терена, на сцената излезе Кристиано Роналдо. След перфектна атака и комбинация с Дани Карвахал португалецът насочи с безпощадна точност топката в долния десен ъгъл на вратата на Джанлуиджи Буфон - 0:1.

Снимка: Getty Images

Седем минути по-късно дойде време да триумфират тифозите на "Юве" - Марио Манджукич засенчи изпълнението на Роналдо с феноменално попадение. Хърватинът спря топката на гърди и прехвърли Навас със задна ножица. Още по-впечатляващо бе, че цялото нападение, в което участваха още Алекс Сандро и Игуаин, бе конструирано изцяло във въздуха.

Снимка: Getty Images

След почивката "Реал" заложи на агресивен подход и в 54-ата минута Модрич шутира от добра позиция пред наказателното поле, но Буфон закова топката в ръкавиците си. След това центриране на Марсело почти намери Роналдо на метър от голлинията.

Логичното се случи в 61-ата минута. След далечен удар на Каземиро и рикошет в крака на Сами Кедира топката изненада Буфон и се озова във вратата му за втори път. А 180 секунди по-късно Кралския клуб нанесе решителния си удар - Карвахал центрира отдясно, а Кристиано се разписа за втори път и се превърна в голмайстор на турнира с 12 попадения.

Снимка: Getty Images

До края на двубоя играчите на "Юве" опитаха да натиснат, но не приличаха на себе си. За капак резервата Куадрадо получи два бързи жълти картона и остави своите с човек по-малко.

А футболистите на Зинедин Зидан умело и със самочувствие чакаха последния сигнал. Нещо повече - в самия край резервата Асенсио оформи крайното 4:1 и узакони категоричното превъзходство на "Реал".