на живо

Двата пътя на България към Евро 2020

Завърши квалификационната фаза, предстоят баражи в Лигата на нациите

Lap.bg

Завърши квалификационната фаза на Евро 2020. Уелс грабна последната 20-а квота за първенството на Стария континент, след като победи с 2:0 Унгария като домакин. Британците се класираха за еврофиналите, а маджарите се надяват да направят същото през баражите в Лигата на нациите. В тях участие ще вземе и България.

20-те класирани през квалификациите: Германия, Англия, Австрия, Белгия, Хърватия, Дания, Италия, Испания, Финландия, Франция, Холандия, Полша, Португалия, Чехия, Русия, Швеция, Турция, Украйна, Швейцария и Уелс

Сега пред "лъвовете" има два пътя към Евро 2020, а по кой от тях ще поемат зависи от жребия в петък (22 ноември) от 13:00 ч.

В Дивизия "B" на Лигата на нациите всички места вече са заети, а в "А" самотник е тимът на Исландия. В "С" попадат Шотландия, Норвегия и Сърбия, а три от България, Израел, Унгария и Румъния ще запълнят Дивизия "А". В Дивизия "D" са Грузия, Северна Македония, Косово и Беларус.

Вариант 1 (75% шанс): Ако България бъде изтеглена в Дивизия "А" при жребия, за който е с по-висок ранкинг в сравнение с Румъния, Израел и Унгария, тимът ни със сигурност ще бъде домакин на един от последните два отбора в полуфиналния плейоф на 26 март.

- Ако това е Израел и продължим напред, предстои сблъсък с победителя от мача между Исландия и Унгария или Румъния, като домакинството ще се реши от жребия.

- Ако това е Унгария и продължим напред, предстои сблъсък с победителя от мача между Исландия и Израел или Румъния, като домакинството ще се реши от жребия.

Няма вариант България да се сблъска с Румъния в полуфиналния плейоф, тъй като северните ни съседи са с най-нисък ранкинг от четирите тима след изиграните двубои в Лигата на нациите. Това означава, че ако попаднат в Дивизия "А" при жребия, румънците ще гостуват на Исландия, а ако отидат в Дивизия "С" ще им предстои визита на Шотландия. При втория вариант България ще играе с Израел.

Вариант 2 (25% шанс): Ако жребият изпрати страната ни в Дивизия "С", ще гостуваме на Шотландия на 26 март, а при успех във финалния бараж ни чака победителят от Норвегия - Сърбия, като домакинството ще определи жребият.

Сигурни са двойките в Дивизия "B": Босна и Херцеговина - Северна Ирландия и Словакия - Ирландия, както и тези в "D": Грузия - Беларус и Северна Македония - Косово.

Тагове: