на живо

Две години наказание за унгарски фенове заради расизъм

Привържениците няма да може да посещават спортни събития

Reuters

Тежко наказание грози част от феновете на унгарския национален отбор по футбол. На привържениците, скандирали расистки обиди по време на мача с Англия (1:1) на "Уембли" от квалификациите за световното първенство, ще им бъде наложена забрана да присъстват на спортни събития в следващите 2 години. 

Преди срещата в Лондон домакините по традиция коленичиха на терена в знак на подкрепа към движението за равенство, независимо от цвета на кожата. Унгарската агитка освирка този жест, а по време на мача се чуха и други обиди от сектора на гостите. Стигна се даже до разправа с полицаите. 

Снимка: Reuters

От Унгарския футболен съюз съобщиха след мача, че всички лица, разпознати от полицията като автори на расистките скандирания и подмятания, ще бъдат наказани. 

Това не е първият път, в който унгарските фенове си навличат санкции. Англия гостува в Будапеща през септември 2021 г. и тогава част от футболистите бяха замеряни с бутилки, а Рахийм Стърлинг и Джуд Белингам се оплакаха от скандирания срещу тях на расистка основа. Наказанието беше един домакински мач пред празни трибуни - загубата от Албания с 0:1 на 9 ноември.