на живо

Две години по-късно: Наоми Осака отново превзе US Open

Японката победи Виктория Азаренка с 2:1 сета във финала

Reuters

Две години след последния си триумф във US Open, Наоми Осака спечели турнира за втори път в кариерата си! На финала японката, поставена под №4, победи Виктория Азаренка (Беларус) с 2:1 сета (1:6, 6:3, 6:3) за час и 54 минути игра в Ню Йорк.

За Азаренка остана разочарованието от третия загубен финал на US Open и пропуснатата възможност за първа титла.

Срещата пред празните трибуни на "Артър Аш" започна с доминация на Азаренка, която взе първия сет за по-малко от половин час, давайки само гейм на съперничката си.

Снимка: Reuters

Представителката на Беларус направи и бърз пробив във втората част, преди да стигне до геймбол за 3:0. Това обаче бе началото на обрата. Осака реализира рибрейк, проби на два пъти подаването на Азаренка и спечели с 6:3.

Осака поддържаше темпото и в решителния сет. Тя проби за 3:1 и отрази три брейкбола при 4:1. Азаренка не се предаде и намали на 3:4, преди сравняваната със Серина Уилямс японка да вземе своето с мощна игра.

Двубоят бе четвърти между двете при професионалистите, като Осака вече има три победи, добавяйки днешната към тази с 2:0 (6:0, 6:3) в Рим през 2018 г. и с 2:1 (4:6, 7:5, 6:3) на "Ролан Гарос" през 2019 г. Двата мача са от втория кръг и на клей. Единственият успех на Азаренка срещу Осака е на хард в Australian Open през 2016 г., когато се наложи с лекота с 2:0 сета (6:1, 6:1).

Осака и Азаренка трябваше да спорят и за трофея в Синсинати преди две седмици, но японката се отказа поради контузия.

Днешният триумф е трети за 22-годишната Осака в турнири от Големия шлем, като тя няма загубен финал. Първият ѝ успех бе именно в US Open през 2018 г., след което в Мелбърн през 2019-та. Азаренка има две поредни титли от Australian Open - през 2012 и 2013 г.

Снимка: Reuters