на живо

Две магически вечери! Различни като черното и бялото! (ВИДЕО)

Шампионската лига се завърна с оглушителен тътен

Шампионската лига се завърна с гръм и трясък! Тътенът бе силен и усетен в осем европейски града. Най-бурна бе реакцията в Париж, където статуквото в европейския футбол бе нарушено, поне засега. Първите четири осминафинални мача ни предложиха зрелище и емоции, които завладяват дори тези, за които футболът е непозната материя. 

Видяхме 15 страхотни гола. А тези на Робен, Ди Мария, Каземиро и Инсиние са сред кандидатите за най-красиво попадение за сезона. В първата вечер станахме свидетели на две изненадващи победи, а 24 часа по-късно ситуацията бе коренно различна - два успеха, които по-скоро влизат в графата „очаквани”.

„Катастрофа”! „Крах”! „Барселона се сгромоляса”! И още десетки заглавия от този тип, след като „Барса” допусна изненадващо тежка загуба с 0:4 от ПСЖ на „Парк де Пренс”. Мнозина побързаха да заявят: „Това бе краят на този отбор!”. Явно забравили, че през 2013 г. „каталунците” получиха същия звучен шамар - 0:4, като гост на „Байерн” в първи полуфинален двубой. Само седмица по-късно разгромът доби още по-сериозни измерения, след като германският колос отбеляза 3 безответни гола и на „Камп Ноу”.

В онзи тим на „Барса” бяха Меси, Бускетс, Иниеста, Пике и Жорди Алба. Точно две години по-късно всички те започнаха в титулярния състав на финала срещу „Ювентус” и триумфираха. Наивно е да вярваме, че и сега „каталунците” ще напуснат най-бляскавата сцена за дълго. Дори и да бъдат елиминирани, лично аз не бих се учудил, ако ги видим на финала още през следващия сезон.

А защо казвам „дори”? Защото ако има два отбора, които в днешно време са способни да направят велик обрат в елиминационен сблъсък, макар и да изостават с 0:4, това са именно „Барселона” и големият им съперник – „Реал” Мадрид. Само през този сезон „каталунците” вече постигнаха 7 домакински победи с поне 4 гола разлика - две от тях в Шампионската лига. Шансът това да се случи срещу ПСЖ е миниатюрен, но го има. И французите са наясно с това.

Безспорно, тимът от френската столица изигра най-великия двубой в най-новата история на клуба. Дори и само с представянето си в този мач, Ди Мария оправда трансфера си на стойност 63 млн. евро. За разлика от други значими битки, в тази на висота бе и Единсон Кавани. Уругваецът играе със самочувствие и 34-те му попадения за сезона са резултат именно от увереността му пред гола.

За мен обаче най-значим в този двубой не бе триумфът на ПСЖ, а на Унай Емери. Засипан, отрупан и разкъсан от критики в началото на сезона, 45-годишният испанец доказа, че неслучайно бе избран да замени качествен специалист като Лоран Блан. Емери постигна първи успех над „Барса” в кариерата си и на мнозина им просветна, че роденият в 17-хилядното баско градче Ондарибия наставник триумфира в Лига Европа в последните три сезона, а през миналия изведе „Севиля” и до финал за Купата на Краля в Испания.

За никого не е тайна, че мечтата на катарските собственици на ПСЖ е само една - купата с големите уши. А и вече надали някой се съмнява защо Емери зае треньорския пост. Защото именно той знае отлично как да печели турнирни сблъсъци. И то най-вече, когато те навлязат в елиминационната си фаза. При благоприятен резултат на реванша в Испания, от скрит фаворит, парижани ще се превърнат в един от явните претенденти за триумф в Кардиф на 3 юни.

И докато „Барса” страдаше, на 1500 км южно от Париж - в Лисабон, „Бенфика” поднесе друга изненада. Успехът с 1:0 над „Борусия” Дортмунд показа, че португалците категорично не са обречени в двойката, а „жълто-черните” продължават да страдат от непостоянни изяви. Томас Тухел изгради тим, способен да играе атакуващо, атрактивно и да бележи много голове, но не и във всеки мач. Обамеянг е великолепен нападател, но носейки етикета „световна класа”, не би трябвало да пропусне дузпа и още няколко отлични положения.

Крайният изход в сблъсъка зависи от това кой тим на „Борусия” ще се появи на реванша пред своите сърцати и фанатични привърженици. Ако е истинският, а не неувереният, то на „Вестфален” предстои нова велика европейска вечер!

Часовникът превъртя 24 часа и стигнахме до сряда, когато „Реал” Мадрид, за разлика от „Барселона”, се справи с трудностите и ограничи мечтите на съперника си. „Наполи” искаше да играе смело на „Сантяго Бернабеу” и го направи, но само в една трета от срещата. В испанската столица си пролича, че макар и Маурицио Сари да разполага с отлични нападатели като Мертенс, Инсиние и Кайехон, халфовата линия все още е далеч от нивото на играчи като Кроос и Модрич. Двамата, заедно с Каземиро, доминираха срещу неопитните Зиелински и Диавара, а Хамшик не можеше да компенсира грешките им.

Откакто Зидан пое „белите”, те играят най-силно именно в големите мачове, и срещу „Наполи” го направиха за пореден път. Реваншът на „Сан Паоло” със сигурност не е в графата „протоколни двубои”, но ако „кралете” стабилизират играта си в защита и отново ограничат действията на атакуващите футболисти на съперника, би трябвало да си тръгнат от Неапол като победители.

В Мюнхен успехът на „Байерн” не бе изненадващ, предвид сблъсъците с „Арсенал” в последните години, но цифровото изражение на победата определено не бе очаквано. За пореден път (дори феновете изгубиха бройката) лондончани не оправдаха очакванията в значим двубой в Европа. За разлика от елиминационните сблъсъци с „баварците” през 2013 и 2014 г., сега „артилеристите” ще влязат в реванша с минимални, дори нищожни за класиране шансове.

А казаното по-горе за Унай Емери важи почти в същата степен и за Карло Анчелоти. Феновете на „Байерн” често недоволстват от играта на отбора в Бундеслигата и минималните победи над скромни съперници, но когато стане дума за Шампионската лига, италианският специалист се чувства в свои води. За „баварците” евентуален триумф в турнира ще бъде безценен, а Анчелоти - спечелил 2 европейски купи като играч и 3 като треньор, изглежда точният човек да изведе „баварците” до шестия им трофей в най-престижния клубен турнир.

Шоуто на Шампионската лига продължава след седмица - пряко по bTV Action, RING и VOYO.BG. Очаквайте неочакваното!