на живо

Двете Кореи заедно на световното по тенис на маса

Вместо да спорят на четвъртфиналите, двата отбора се обединиха

Спортът продължава да гради мостове между Северна и Южна Корея. Дни след като лидерите на двете страни обещаха да превърнат полуострова в зона, свободна от ядрени оръжия, дойде време за нова безпрецедентна съвместна инициатива. Състезателите на Северна и Южна Корея ще участват съвместно на световното първенство по тенис на маса.

Макар че двете държави технически се намират във война, те ще обединят сили срещу останалия свят на шампионата в Швеция. По ирония на съдбата трябваше да спорят помежду си в четвъртфиналите на надпреварата.

Макар че подобен сценарий изглеждаше невероятен, организаторите приеха предложението. Така двата отбора ще се слеят и ще играят срещу Япония или Украйна на полуфиналите в петък.

Разбира се, това не е първото обединение на Севера и Юга на спортния фронт. През февруари те участваха заедно в женския хокеен турнир от зимните олимпийски игри в Пьонгчанг.

"Когато информирах ръководството на международната федерация по тенис на маса за това развитие, всички аплодираха и подкрепиха историческото решение", коментира президентът на централата Томас Уейкерт.