на живо

Двубой за чест и Ивелин Попов

Националният отбор по футбол ще играе срещу Чехия в последен мач от квалификациите за Евро 2020

Lap.bg

Българският национален отбор по футбол излиза срещу Чехия в последна среща от квалификациите за европейското първенство през 2020 г. "Лъвовете" преживяват една от най-кошмарните си кампании по класиране на голям форум и вече нямат шанс да си осигурят визи за първенството на Стария континент след 3 равенства и 4 загуби.

Само че мачът, който ще започне в 19:00 ч. на националния стадион "Васил Левски" носи по-специален заряд. Това е последната възможност на "лъвовете" за победа в квалификациите, както и последният мач на капитана Ивелин Попов.

Снимка: Lap.bg

Изненадващо в навечерието на мача 32-годишният нападател обяви, че за последен път ще облече фланелката на националния тим. След 12 години в отбора и 90 мача зад гърба си, Попов реши: "Аз давам път на младите".

Жалкото в случая е, че той ще бъде изпратен не с бурни аплодисменти, а с тишина, тъй като двубоят с Чехия ще се играе пред празни трибуни. Причината е наказание, наложено от УЕФА заради расистки скандирания от трибуните по време на предишния домакински мач на българите - срещу Англия. Санкцията след поредната среща с подобно провинение е 1 мач без публика, 85 хил. евро и срок от 2 години, в които от Европейската централа ще следят стриктно да няма повече такива скандирания.

Националният тим ще излезе на тихия "Васил Левски" срещу Чехия след 12 мача без победа. Абсолютният антирекорд е далеч, но той не е и целта на футболистите. Тази серия беше постигната при трима селекционери - Петър Хубчев, Красимир Балъков и Георги Дерменджиев. Последният ще направи дебют в официален мач тази вечер, след като в контролата с Парагвай "лъвовете" загубиха с 0:1 у дома.

Снимка: Lap.bg

Дерменджиев обеща и промени в състава, но заяви, че е оптимист за развитието на тима и вижда потенциал в играчите си.

От своя страна футболистите вече загубиха всичко и им остава да трупат увереност и самочувствие за баражите в Лигата на нациите през март 2020 г., които останаха единственият им шанс за класиране на голямо първенство.

Чешкият тим вече свърши тази задача, но селекционерът Ярослав Шилхави беше категоричен, че единствената цел на гостите ще е победа.