на живо

Джиджи колекционира европейски успехи с „Базел“ и плюшени мечета

Дама номер 1 на швейцарския футбол не жали средства за любимия си тим

Getty Images

Къде се крие ключът към успеха на „Базел“ през последните години? Кой напътства отбора по време на успешните му кампании в Европа? На кого футболистите посвещават най-често титлите, спечелени в Швейцария? Отговорът е един – Гисела Оери или просто Джиджи.

Ексцентричната футболна дама не може да остане незабелязана, нито заради късата си руса коса, нито заради острите си изказвания в пресата.

Джиджи, както всички наричат госпожа Оери, е родена на 8 ноември 1955 г. в Баден-Вюртенберг в Германия. Като дете тренира футбол, а след това се насочва към кулисите на спорта и се дипломира като физиотерапевт.

През 1978 обаче светът ѝ се преобръща след съдбоносна среща. В болницата, в която работи среща млад и красив доктор.

„Приличаше на плюшено мече“, връща се в спомените си Джиджи.

Всъщност „принцът“ в бяла престилка се оказва Андреас Оери – млад и перспективен ортопед и също така наследник на фармацевтична компания, чиято стойност възлиза на повече от 13 милиарда долара.

Семейството на Андреас се занимава с благотворителност и колекциониране на произведения на изкуството, а членовете на фамилията са едни от най-богатите жители на Швейцария. Джиджи се мести в малката страна и като типична луда глава започва да търси сфери, в които да вложи част от състоянието си.

Цял живот тя колекционира кукли и плюшени мечета, за това през 1998 г. решава да сподели безценните си придобивки с жителите и гостите на Базел и отваря огромен музей.

„Музеят се появи като продължение на моята мания да събирам кукли. Цял живот обикалям битаците и търся старинни играчки и къщи за кукли, които след това реставрирам сама. В един момент колекцията ми стана толкова голяма, че трябваше да я преместя някъде“.

Така нов дом на хобито на Джиджи става четириетажа къща от ХІХ век в Базел. В музея са изложени огромна част от безценните ѝ кукли, както и най-голямата експозиция на плюшени мечета в света.

Снимка: Getty Images

Енергичната дама обаче решава да се впусне в ново приключение и през 1999 г. започва да инвестира значителни суми във футболен клуб „Базел“, който се е завърнал в елита след няколко години лутане в по-долните дивизии.

„Сякаш цялото семейство Оери чакаше моето появяване, за да започне да инвестира в спорта в Базел. До тогава те се бяха фокусирали в дейности, свързани с изкуството и културата на Швейцария. Но тук, в Базел, футболът се счита за част от културата на обществото още от 60-те години на ХХ век, когато отборът изживя едни от златните си години“, разсъждава Джиджи.

Госпожа Оери първоначално е само част от Борда на директорите, но постепенно и находчиво се изкачва до позицията на президент през 2006 г.

Всъщност, идеята за финансово подпомагане на отбора идва след като бившия президент на „синьо-червените“ Рене Йеги кани група заможни дами на дербито между „Базел“ и „Грасхопърс“. Джиджи просто не може да устои на футболната емоция.

Инвестициите ѝ за 2000 г. в тима са на стойност 20 млн. долара, а през следващата година благодарение на финансовата инжекция от нейна страна, клубът се мести на нов стадион – „Санкт Якоб Парк“.

Успехите на футболния терен също не закъсняват. След 22 години пауза „Базел“ отново печели титлата. Клубът прави и първи голям пробив в Европа, достигайки до финала на турнира „Интертото“.

Джиджи е толкова запленена от магията на футбола, че не пропуска мач, а с футболистите си се отнася като с приятели.

"Много близка съм с всеки наш играч. Само не се къпя с момчетата. Контактите в един отбор са много важни и определят колективния дух. Ако някой футболист не пасва в схемата ми, просто си събира багажа и напуска. Това са правилата и тук няма място за сантименти", категорична е дамата.

Снимка: Getty Images

Тя не се страхува от мъжката среда, в която работи. Дори се забавлява на фона на господата, които управляват конкурентните клубове.

"Мъжете са големи страхливци. Те винаги избират по-лесното. Заобикалят трудностите. Това важи както за футбола, така и за други начинания. Докато ние, жените, сме по-склонни да тръгнем по трудния път. Срещаме челно проблемите, а не опитваме постоянно да ги заобикаляме или да ги оставяме да се решат някак си от само себе си", смята блондинката.

Джиджи явно е намерила точния подход към своите подчинени, тъй като начинанието ѝ изглежда успешно не само в Швейцария, където „Базел“ печели титла след титла. През 2006 г. тимът стига до четвъртфинал в турнира за Купата на УЕФА, а в последните години е неизменен участник в груповата фаза на Шампионската лига.

През 2012 г. Джиджи се оттегля от президентския пост и предава властта в клуба на своя помощник Бернхард Хойслер. Той е категоричен, че отборът е в цветущо финансово състояние благодарение именно на госпожа Оери.

След емоционално сбогуване и аплодисменти от страна на феновете на „Базел“, продължили повече от 8 минути, Джиджи се оттегля на остров Ибиса, където живее и в момента.

Блондинката не е скъсала изцяло връзките си с "Базел" и влага впечатляващи суми в детско-юношеската школа на клуба. Тя обаче се е отдала активно и на новите си хобита – финансиране на кинопродукции и приют за бездомни животни.

Със сигурност обаче днес в 21:45 ч. Джиджи Оери ще гледа срещата между „Лудогорец“ и „Базел“ от груповата фаза на Шампионската лига. Мачът ще бъде излъчен пряко по bTV Action, а студиото е с начален час 21:00 ч.