на живо

Джокович и другите, които причиниха болка на съдии (ВИДЕО)

Джон Макенроу и Денис Шаповалов правят компания на сърбина в неприятната класация

Reuters

Емоциите често взимат връх в напрегнатите ситуации. В спорта да ги държиш под контрол е само една малка част от битката със съперника.

На тенис корта, когато атлетите изпуснат нервите си, последствията са сериозни и най-често водят до дисквалификация.

В неделя вечер световният номер 1 Новак Джокович се забърка в грандиозен скандал, който ще остане като грозно петно върху впечатляващата му кариера. Сърбинът бе дисквалифициран в мача си от 1/8-финалите срещу Пабло Кареньо-Буста, тъй като удари с топка по врата съдия на линията.

За първи път се случва да дисквалифицират номер 1 в ранглистата на турнир от Големия шлем. Но Джокович не е единственият топ тенисист, който си изпусна нервите и причинява болка на някой съдия.

Победителят взима всичко. Такава бе ситуацията при Денис Шаповалов през 2017 г. Той бе избран за решителния сблъсък на Канада срещу Великобритания за купа "Дейвис". Съперник на Шаповалов бе Кайл Едмънд, чийто опит изигра ключова роля при вдигането на трофея две години по-късно.

След изоставане от два сета 17-годишният тогава Шаповалов изстреля гневно топка настрани. Траекторията й предвещаваше, че ще излети в трибуните, но вместо това удари с голяма сила в лявото око съдията на стола Арно Габас. Неразчетените действия на Шаповалов доведоха до дисквалификация на целия канадски отбор и глоба за самия него от 7 000 долара.

"На излизане от корта приличах на Роки Балбоа", разказа френският съдия.

За щастие, той се размина само с насинено око, въпреки че след инцидента прекара два часа в болница за преглед.

Бившият номер 3 в света Давид Налбандиян влезе в черната хроника с агресивната си реакция във финала на турнира на трева в Лондон през 2012 г.

Аржентинецът водеше на Марин Чилич със 7:6(3), 3:4, когато в изблик на ярост изрита с все сила рекламно табло и нарани седналия в близост до него съдия на линията. На крака на недоумяващия лайнсмен се появи голяма кървяща рана. 

Освен че се раздели с мечтата си за трофея, наградния фонд и точките от турнира, Налбандиян трябваше да плати и 10 хил. долара глоба.

През 1995 г. Тим Хенман влизаше в основната схема на турнирите предимно с "уайлд кард". 20-годишният тогава британец, който впоследствие се превърна в голямата надежда на страната за триумф на "Уимбълдън", участва на "свещената трева" в схемата на двойки в компанията на Джереми Бейтс.

При 1:1 в тайбрека на четвъртия сет Хенман играе сервис - воле, а съперникът Таранго отбелязва точка, след като топката отскача от мрежата. След като не успява да отиграе, бившият номер 4 в света побеснява. Той не вижда намиращо се в близост момиче и изстрелва топката към ухото й.

Момичето съумява да запази баланс и се връща на мястото си със сълзи в очите. Хенман и Бейтс стават първите тенисисти от "Оупън ерата" с дисквалификация от "Уимбълдън".

На следващия ден Тим Хенман поднася букет с цветя на пострадалото момиче и се извинява с целувка по бузата.

Правилата са за всички. И ти си длъжен да ги знаеш и да ги спазваш дори когато се казваш Джон Макенроу.

През 1990 г. малко преди да навърши 31, Макенроу все още е във вихъра си. И с играта си на корта, и с избухливите си реакции към съдиите.

Заемащият пета позиция в света се насочва към втори пореден 1/4-финал на Откритото първенство на Австралия, но серия от неспортсменски прояви слага край на похода му в Мелбърн.

До третия сет Макенроу е доста "тих" за своите стандарти, но след като се опитва да сплаши съдия на линията получава първо предупреждение. Два пропуснати форхенда и две счупени ракети по-късно той вече е с втора официална забележка от съдията Гери Армстронг.

Макенроу явно не си е научил домашното. Той смята, че дисквалификацията е възможна след четири предупреждения, но греши, тъй като правилата вече са променени и е нужно три пъти да се държиш неспортсменски, за да изхвърчиш от надпревара. Така след още няколко ругатни победата в мача е за Микаел Пернфорс.