на живо

Джокович към граничните власти: Не, не съм ваксиниран

За първи път световният номер 1 в тениса директно коментира решението си

Reuters

Новак Джокович не е ваксиниран срещу коронавирус. За първи път световният номер 1 в тениса разкри директно своя статус. Той е заявил това пред служителя на гранична полиция при пристигането си в Австралия преди дни. 

Днес (10 януари) във връзка с обжалването и освобождаването на сърбина от хотела за мигранти, беше публикувано описание на разговора на сърбина с представителя на властите в Австралия. 

До момента Джокович категорично отказваше да говори за ваксините и да разкрие дали си е поставил доза от препарата. 

Снимка: Reuters

Служител на граничните власти: Благодаря. Какви са причините за пристигането ви до Австралия днес?
Джокович: Аз съм професионален тенисист и основната причина да дойда в Австралия е да участвам в Откритото първенство на Австралия в Мелбърн, Виктория.
Служител на граничните власти: Благодаря. Сега въпрос за ваксинацията. Ваксиниран ли сте?
Джокович: Не съм ваксиниран.
Служител на граничните власти: ... за COVID-19? Не сте ваксиниран?
Джокович: Не съм ваксиниран.
Служител на граничните власти: Благодаря. Били ли сте заразен с COVID-19?
Джокович: Да.
Служител на граничните власти: Кога?
Джокович: Изкарах COVID-19 два пъти. Имах COVID през юни 2020 г. и имах COVID наскоро - дадох положителна проба с PCR на 16 декември 2021 г. 

За положителния тест на Джокович потвърдиха и от Сърбия. Остава въпросът как, след като е трябвало да е под карантина, той е присъствал на няколко събития, организирани от медиите. 

Снимка: Reuters

Ясен е и разговорът на сърбина с граничните власти, след като разбира, че визата му е отменена.

Служител на граничните власти: Интервюто ще продължи в 3:55 сутринта. Новак, на основата на информацията, която ни предостави, мога да ти предложа помощ. Съобщавам ти, че имат намерение да ти отменят визата и ще ти предавам цялата информация.
Джокович: Не разбирам. Отменяте ми визата или?
Служител на граничните власти: Това е намерение за отмяна на визата ти на основание член 116 от Миграционен акт 1958.
Джокович: Добре.
Служител на граничните власти: Ще минат да кажем 20 минути, може и повече, ако са ви нужни. В това време трябва да ни заявите причина, заради която да не отнемем визата ви.

Снимка: Reuters


Джокович: Не мога да разбера какво още искате от мен. Дадох ви всички документи, които искаха да им предоставя Тенис асоциацията на Австралия и местната власт на щата Виктория в последните 3-4 седмици. Аз и агентите ми бяхме в непрестанна връзка с тях, както и с медицинските комисии, които ми дадоха изключението за ваксинация срещу коронавирус. Аз подадох молба, те я приеха, така че не знам какво още искате да ви кажа. Нямам повече. Дойдох, тъй като получих тези документи. Ако не бях, нямаше да ме пуснете. Сега не разбирам каква е причината да ме спирате да вляза на територията на страната. Чакам тук с часове и не знам основната причина. Кои документи ми липсват? Каква информация не съм ви предоставил? Какво се случва?
Служител на граничните власти: Аз само ще ви информирам и ще ви предам копие на документите. В тях пише всичко. Но аз трябва да проследя този процес и вашите мотиви, които трябва да предоставите след срока, който ви определихме. Даваме ви 20 минути.
Джокович: Давате ми 20 минути, за да ви предоставя информация, която нямам? В 4 сутринта? Поставяте ме в много неприятна позиция, защото не мога в 4 сутринта да звъня на директора на Тенис асоциацията на Австралия или на когото и да е от местната власт в щата Виктория. Поставяте ме в много неприятна ситуация. Не знам какво повече да ви кажа. Дадох ви всичко, което поискахте от мен.
Служител на граничните власти: Да
Джокович: Нямаше да седя тук, ако не бях следвал всички правила, които ми поставиха вашите власти. Малко съм шокиран, че ми отменяте визата.

Снимка: Reuters

До края на деня в Австралия трябва да стане ясно дали министърът на емиграцията в страната ще се възползва от правото си еднолично и едностранно да отмени визата на Джокович и да му наложи забрана за влизане в страната за следващите 3 години.