на живо

Джокович, Надал и Федерер събират средства за по-задно класираните в ранглистата

Тримата големи са измислили схема за дарения

Тримата големи на съвременния тенис - Новак Джокович, Рафаел Надал и Роджър Федерер, организират кампания за набиране на средства, които да бъдат разпределени между техни колеги с по-задно класиране в световната ранглиста.

Джокович е президент на Съвета на играчите към АТР и е обсъдил подобна инициатива с двамата си колеги, разкрива редакторът на "Спортс Илюстрейтед" Джон Вертхайм.

Идеята е да бъдат събрани около 4 млн. долара. 1 млн. от тях ще дойдат от дарения на първите 100 в ранглистата, а останалите - от организаторите на турнирите от Големия шлем.

Събраните средства ще бъдат разпределени между тенисистите, класирани от 250-о до 750-о място в ранглистата.

В момента не се провеждат турнири заради пандемията от коронавирус. Очаква се първата надпревара да се проведе в средата на юли. "Уимбълдън" със сигурност отпада от календара, а организаторите на "Ролан Гарос" се надяват да могат да съберат най-добрите тенисисти в Париж през септември.

Как обаче ще става даряването? Джокович е измислил схема.

Първите 5 трябва да отделят по 30 000 долара всеки, тенисистите от 5-о до 10-о място - по 20 000 долара, до 20-о място - 15 000 долара (в това число влиза и Григор Димитров, който в момента е 19-ти в подреждането), до 50-то място - 10 000 долара, до 100-но - 5000 долара.

Първите 20 при двойките също трябва да отделят по 5000 долара, ако схемата на Джокович бъде приета.

bTV призовава: останете си вкъщи!