на живо

Джокович придоби 80% от компания, разработваща лекарство срещу COVID

Организацията очаква да започне клинични изпитания до няколко месеца

Световният №1 в тениса Новак Джокович придоби 80% от акциите на биотехнологичната компания QuantBioRes, разработваща COVID лекарство, предава "Ройтерс", позовавайки се на главния изпълнителен директор на организацията Иван Лонкаревич.

QuantBioRes разработва пептид, предотвратяващ заразяването с коронавирус, като очакванията са клиничните тестове да започнат до няколко месеца.

Размерът на инвестицията не става ясен, но се знае, че Джокович е купил акции в компанията още през лятото на 2020 г.

Новината идва дни след като сръбският тенисист бе депортиран от Австралия, защото не е ваксиниран. Джокович имаше разрешение за участие в Australian Open с медицинско изключение, властите обаче не приеха обясненията му, анулираха неговата виза и го настаниха в хотел за мигранти.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Впоследствие адвокатите му обжалваха, а Джокович беше освободен след изслушване в съда. Остана обаче възможността визата да бъде отново анулирана и той да бъде депортиран.

След няколко дни в размисъл, имиграционният министър Алекс Хоук най-после излезе с решение и еднолично анулира визата на сърбина. Джокович обжалва пред федералния съд, но този път неуспешно и бе депортиран. Решението на австралийските власти означава, че сърбинът получава забрана да влиза в страната за срок от 3 години. Скандалът се превърна във водеща новина в световен мащаб!

 Джокович е водач в ранглистата на АТР с 20 титли от Големия шлем, 9 триумфа в Australian Open, 6 в "Уимбълдън", три в US Open и два в "Ролан Гарос". Отказът му да се ваксинира поставя кариерата му под въпрос, тъй като той няма да бъде допуснат до участие в нито един от големите турнири до края на сезона, ако не се имунизира срещу COVID-19.