на живо

Джокович детронира Надал в титаничен полуфинал на "Ролан Гарос"

Сърбинът ще спори със Стефанос Циципас за трофея

Reuters

Световният номер 1 Новак Джокович изхвърли Краля на клея Рафаел Надал от "Ролан Гарос". Сърбинът спечели с 3:1 сета (3:6, 6:3, 7:6 (4), 6:2) титаничния полуфинал и така за първи път от четири години Откритото първенство на Франция ще има нов шампион.

В неделя Джокович ще се изправи срещу Стефанос Циципас, който за първи път е на финал на турнир от Големия шлем. По-рано днес Циципас спечели 5-сетова битка с германеца Александър Зверев. 

Снимка: Reuters

Рекордьорът по титли в Париж (13) Рафаел Надал спечели трофея през последните четири сезона. Испанецът загуби на "Ролан Гарос" за едва трети път в 108 мача.

Именно Джокович бе последният човек, победил Матадора на Откритото първенство на Франция през 2016 година. 

За 58-и път двамата се изправиха един срещу друг, а Ноле вече води с 30 на 28 успеха.

Двубоят на "Филип Шатрие" бе изпълнен с драма и красиви разигравания. Третият сет продължи 96 минути, а в четвъртия Надал започна повече от отлично - с пробив и аванс от 2:0. След това обаче 34-годишният сърбин вдигна темпото, набързо спечели следващите шест гейма и си заслужи мястото на финала.  

Срещата между Джокович и Надал накара властите в Париж да отменят вечерния час, наложен заради коронавируса.

Снимка: Reuters

Двубоят се доигра пред публика, тъй като малко преди 11 часа местно време, и след 3 часа и 30 минути на корта, двамата тенисисти бяха изиграли едва три сета помежду си.

Френските власти са се съгласили да пренебрегнат вечерния час, а петте хиляди зрители по трибуните създадоха страхотна атмосфера. Те дори запяха в чест на президента на страната Еманюел Макрон.