на живо

Джокович срещу Надал във финала на "Ролан Гарос"

Сърбинът ще спори за трофея след петсетова драма с Циципас

Reuters

Мечтан финал в тазгодишното издание на "Ролан Гарос"! Световният №1 Новак Джокович стигна до спора за трофея след изключително труден успех над Стефанос Циципас (Гърция) с 3:2 сета (6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1) във вълнуващ мач, продължил близо 4 часа.

Така в неделя сърбинът излиза срещу Краля на клея - Рафаел Надал. Испанецът се класира за финала далеч по-лесно - с победа с 3:0 сета (6:3, 6:3, 7:6) срещу Диего Шварцман (Аржентина).

За Джокович това ще бъде пети финал в Париж, където съперникът му има рекордните 13. Двамата са се сблъсквали 55 пъти на ниво ATP, а балансът е в полза на Ноле, който има 29 успеха срещу 26 за Рафа.

Тазвечершният двубой започна отлично за Циципас и той имаше четири възможности за пробив още в откриващия гейм. Джокович обаче оцеля и спечели подаването си, след което проби Циципас и затвърди за 3:0. В оставащите геймове и двамата не допуснаха изненада и Ноле поведе с 1:0 сета след 6:3.

Снимка: Reuters

Сценарият се повтори и във втория сет. Циципас имаше два ранни брейкбола, но не се възползва. В крайна сметка отстъпи с 2:6.

Гъркът показа характер в третия сет, след като бе пробит за 4:5. Световният №6 първо върна пробива, отразявайки мачбол, след което спечели подаването си и това на Ноле за 7:5 и 1:2 сета.

Снимка: Reuters

Циципас и Джокович вървяха гейм за гейм и в четвъртата част. При 5:4 за гърка, Ноле поведе с 40:15 на свой сервис, но се срина и съперникът му стигна до пробив за 6:4 и 2:2 сета.

Петата част от оспорваната битка премина под диктовката на Джокович, който даде само гейм на изтощения Циципас и се класира за финала.

Снимка: Reuters