на живо

Джокович в Париж: Победа, пререкание със супервайзъра и... метла (ВИДЕО)

Сърбинът помогна в почистването на корта, а след това победи Даниел Галан

Getty Images

Откакто тенисът се завърна след пандемията от коронавирус, Новак Джокович постоянно присъства в медиите, при това не толкова с изявите си на терена. По време на организираните от него демонстративни двубои в страните от бивша Югославия няколко тенисисти (в това число Григор Димитров) дадоха положителни проби за COVID-19, след това той беше отстранен от Откритото първенство на САЩ заради удар по един от съдиите на линиите при спряла игра, а на "Ролан Гарос" хвана... метлата и се скара със супервайзъра.

По време на мача си от осминафиналите на турнира в Париж срещу колумбиеца Даниел Галан, сърбинът няколко пъти предупреди супервайзъра, че покривът над корт "Филип Шатрие" трябва да се затвори, тъй като започва да вали дъжд. Организаторите обаче отказваха до втория сет. 

Снимка: Getty Images

Тогава съперникът на Джокович се подхлъзна опасно върху мократа червена настилка, което вбеси световния номер 1. Той отказа да продължи да играе, докато новият покрив не бъде разпънат. Дъждът пък започна да вали все по-силно. Отговорниците дори се принудиха да покрият съоръжението с мушама.

В крайна сметка покривът беше затворен, а, докато Галан се преобличаше, Джокович хвана метлата и помогна на момчетата, които чистеха линиите.

"Казах няколко пъти на супервайзъра на мача, че покривът трябва да се затвори. Видях как изглежда небето, първите капки дъжд паднаха още при излизането ни на корта. Попитах защо не затворят покрива и да играем цял мач без прекъсване? Главният съдия и супервайзърът заявиха, че условията са добри. Разбирам да нямаше покрив, но вече има. Нали за това го направиха, защо да не го ползват?", обясни Джокович на пресконференцията след срещата.

"Точно в такива ситуации се използва покривът. Изгубихме време, отрази се на мача. Беше грешно решение да не затворят покрива още в началото", добави той.

Снимка: Getty Images

Нервите и прекъсването очевидно не се отразиха пагубно на играта на Ноле, който безапелационно победи с 6:0, 6:3, 6:2 и се класира за 14-и път ва осминафинал в Париж. Сърбинът има само 1 титла от "Ролан Гарос", спечелена през 2016 г.