на живо

Джошуа и Фюри може да се откажат от всичките си титли, за да има мач

Двамата искат да зарадват феновете и да спечелят пари, независимо дали ще определят абсолютен световен шампион в тежка категория

Дългоочакваният мач между шампиона на Световната боксова асоциация (WBA), Световната боксова организация (WBO), Международната боксова федерация (IBF) и Международната боксова организация (IBO) Антъни Джошуа и носителя на пояса на Световния боксов съвет (WBC) в тежка категория - Тайсън Фюри, изглежда все по-възможен.

За подобен сблъсък се заговори секунди, след като Джошуа победи Кубрат Пулев при защита на един от поясите. Всички във Великобритания очаква да видят как един срещу друг на ринга се изправят двамата местни любимци, но каква цена трябва да платят боксьорите?

Най-вероятно те ще трябва да се откажат от някои от титлите, а победителят да не бъде титулуван като абсолютен световен шампион в тежка категория.

Снимка: Lap.bg

Това се налага заради желанието на различните организации първо да бъдат проведени задължителните защити на поясите.

"Имаме такава среща като план в близко бъдеще, просто институциите и асоциациите трябва да разберат. Това ще е най-големият мач в бокса и е нужно да го направим. Той ще е по-важен от всички пояси и версии. Хората го искат, ние го искаме, спортът има нужда от него. Да захвърлим цялата политика. И Антъни, и Фюри, са готови да се откажат от титлите си, ако това е цената за тази среща", заяви пред Би Би Си промоутърът на Джошуа Еди Хърн.

Правилникът задължава притежателите на титлите да ги защитават срещу претендентите. Кубрат Пулев беше такъв за IBF. 

От WBO обаче държат Джошуа да се изправи първо срещу претендента Олександър Усик, а чак след това, при евентуална победа, да проведе мача с Фюри.

Снимка: Lap.bg

Мануел Чар и Тревър Брайън трябва да се изправят един срещу друг до края на януари 2021 г., за да определят кой ще е задължителен претендент за титлата на Джошуа във версия WBA, а в IBO смятат за такъв Жан Кособутски.

Що се отнася до титлата на Тайсън Фюри, задължителният претендент във версия WBC e Дионтей Уайлдър, който очаква трети мач помежду им.

Снимка: Reuters

Преговорите със сигурност ще бъдат тежки. Все още не е ясно кога ще завършат.

Абсолютен световен шампион в тежка категория в бокса не е имало от 20 години. Тогава Ленъкс Люис беше притежател на всичките колани.

Евентуален мач между Джошуа и Фюри би генерирал огромни приходи, като прогнозите са, че двамата боксьори биха спечелили по 200 млн. долара.