на живо

Един отбор и хиляди надежди

Пътуването на "Отбора на надеждата" от квартал "Филиповци" до Мексико

Преди няколко дни един по-различен отбор започна своето приключение. Приключение, което тръгва от улиците на квартал "Филиповци", от домовете за сираци и стига до... Мексико. Да, до Мексико, където ще се проведе световното първенство по футбол за бездомни.

Представяте ли си? За първи път тези момчета се качиха на самолет, за първи път усетиха адреналина от това да са във въздуха. За първи път се сблъскват с една напълно непозната култура.

Тези момчета виждат, че има и един друг свят. Свят, в който целта не е да откраднеш, да влезеш в затвора. Свят, в който можеш да изпъкнеш с нещо друго, с нещо положително.

Виждайки ги на летището в София минути преди да заминат, в очите им се четеше вълнение, но и страх от непознатото и неизвестното. Всичко обаче се променя, когато заговорим за футбол. В него откриват своето спасение, което променя живота им. Именно играта с топка в крака отваря очите им за големия свят пред тях.  

След близо 11 хиляди километра, на другия край на света - късметът се усмихна на момчетата и при жребия за шампионата. Съперниците за първата групова фаза са напълно преодолими. 

Българският тим попадна в група Н с отборите на Германия, Норвегия, Южна Корея и Чили. Дори и да остане втори в своята група, „Отбор на надеждата“ ще успее да избегне във втората групова фаза най-силните състави в състезанието. Това дава шанс за първо класиране в топ 8 на световното първенство по футбол за бездомни хора.

България започва участие днес срещу Германия от 21:55 часа наше време. Турнирът ще се проведе на "Площада на конституцията" в центъра на Мексико Сити и ще продължи до 18 ноември.