на живо

Единайсеторката на най-богатите спортни босове (СНИМКИ)

Къде би се наредил спряганият за нов собственик на "Челси" Сър Джим Ратклиф

След над 15 години начело на "Челси" руският милиардер Роман Абрамович е на път да продаде клуба на един от най-богатите във Великобритания - Сър Джим Ратклиф. Той е основател на химическата компания "Инеос", а състоянието му се оценява на над 21 млрд. паунда.

Къде обаче би се наредил Ратклиф сред най-богатите собственици на спортни клубове в света?

11. Стан Крьонке - около 8.5 млрд. паунда

Ако Ратклиф стане собственик на "Челси", той със сигурност ще бъде най-богатият клубен ръководител в английската Висша лига.

Сър Джим е три пъти по-богат от Стан Крьонке. 71-годишният бос на "Арсенал" инвестира и в американския футбол. Неговият "Лос Анджелис Рамс" стигна до финала в последното издание на Супербоул.

10. Мики Арисън - около 8.9 млрд. паунда

Американецът с израелски корени ръководи компанията на баща си Тед Арисън - "Карнивал Круизес". Основната ѝ дейност е организиране на круизове.

Арисън е с богатство от близо 9 млрд. паунда, между 2 или 3 пъти по-малко от това на Ратклиф. 69-годишният бизнесмен е собственик на тима от НБА - "Маями Хийт".

9. Михаил Прохоров - около 10 млрд. паунда

Богатството на руския милиардер и политически активист идва от продажбата на металодобивната компания "Норис Никел" през 2007 г.

53-годишният Прохоров е кандидат за президент на Русия през 2012 г., когато се изправя срещу Владимир Путин.

Той стана първият чуждестранен собственик на отбор от НБА, след като купи "Ню Джързи Нетс". Милиардерът намери нов дом на отбора и го преименува на "Бруклин Нетс". През 2017 г. обаче, Прохоров продаде 49.5% от акциите си в "Нетс" на Джоузеф Цай - собственик на "Алибаба Груп".

8. Филип Аншуц - около 11 млрд. паунда

В последните 50 години американският бизнесмен Филип Аншуц натрупа състояние от търговия с петрол, продажби на недвижими имоти, строеж на пътища и други.

79-годишният милиардер е един от основателите на американската Мейджър лийг сокър (МЛС). Имал е акции в "ЛА Галакси", "Чикаго Файър" и "Хюстън Динамо".

Компанията му "Аншулц Ентъртейнмънт" притежава активи в лондонската "О2 Арена".

7. Дейвид Тепър - около 11.6 млрд. паунда

Според "Форбс" Тепър е най-великият хеджфънд мениджър от своето поколение. Той основава "Аполоса" през 1993 г.

Притежава 5% от акциите на тима от NFL "Питсбърг Стийлърс", a от май 2018 г. има пълния контрол над "Каролина Пантърс".

6. Роман Абрамович - около 12.4 млрд. паунда

Ако Сър Джим Ратклиф поеме "Челси", "сините" ще имат два пъти по-богат собственик.

Абрамович оглави клуба през 2014 г. срещу 140 млн., а оттогава лондончани завоюваха куп трофеи - 2 титли от Висшата лига, 2 Купи на ФА, една Купа на лигата, както и по един триумф в Шампионската лига и Лига Европа.

Сега обаче 53-годишният Роман има намерение да продаде "Челси" за не по-малко от 2.5 млрд. паунда.

5. Хасо Платнер - около 13.5 млрд. паунда

Бизнесменът Хасо Платнер натрупал състоянието си като инвеститор в софтуерната компания САП СЕ. Приносът му за технологичния напредък е толкова значим, че през 2001 г. списание "Тайм" го обяви за най-важният в IT сектора в световен мащаб.

75-годишният Платнер е главен акционер в американския хокеен "Сан Хосе Шаркс".

4. Дитрих Матешиц - около 18.9 млрд. паунда

Автстрийският милиардер е съосновател на компанията за енергийни напитки "Ред Бул" и притежава 49.5% от нея. Тя продължава да покорява нови територии в спорта. "Ред Бул" разполага с отбори във Формула 1 и НАСКАР, както и с футболни клубове в САЩ, Германия, Австрия и дори Бразилия.

3. Бронзовият медал би отишъл при Сър Джим Ратклиф с неговите около 21 млрд. паунда.

2. Стийв Болмър - около 41.2 млрд. паунда

Сребро за милиардера от Вашингтон Стийв Болмър, който бе главен изпълнителен директор на "Майкрософт" в периода 2000-2014 г.

Веднага след като напусна компанията, той закупи любимия си баскетболен отбор от НБА - "Лос Анджелис Клипърс".

Въпреки че вече не работи за "Майкрософт", Болмър забранил на Данило Галинари и компания да ползват продукти на "Епъл" - айпади и айфони.

1. Мукеш Амбани - около 50 млрд. паунда

Колкото и да си добър в нещо, винаги може да се намери някое невръстно индийче, което да те засрами. Бихме добавили, че колкото и да си богат, винаги ще се намери някой индиец, който да те засенчи.

В случая това е Мукеш Амбани - най-богатият в Индия. Той е наследник на Дирубай Амбани - основател на петролния гигант "Рилайънс Индъстрис" през 60-те години на миналия век.

61-годишният Амбани е 13-ти по състояние в света, като то се оценява на над 50 млрд. паунда. Той е собственик на един от водещите отбори по крикет в Индия, а и в света - "Мумбай Индианс". Основател е на индийската Суперлига по футбол през 2013 г.

Тагове:

@