на живо

Единствената европейска държава, където се играе футбол с публика (ВИДЕО)

Шампионатът започва днес, въпреки че има повече от 50 заразени с коронавирус в страната

Getty Images/Guliver Photos

Пандемията от коронавирус не засегна футбола в Беларус, която е единствената европейска държава, където все още се провеждат мачове със зрители. Днес ще се изиграят първите срещи от новия сезон в шампионата, а през последните седмици там се състояха двубои от турнира за купата на страната, както и сблъсъкът за суперкупата.

Най-актуалната здравна ситуация в Беларус сочи, че заразените с COVID-19 са общо 51, а смъртни случаи няма. От местната футболна асоциация уточниха, че се информират от властите за разпространението на заразата.

Президентът на федерацията Владимир Базанов заяви в навечерието на старта на първенството, че не се планират допълнителни мерки при влизането на зрителите на стадионите. Базанов допълни, че подробни инструкции са били разпростанени на официалния сайт на асоциацията още преди мачовете за купата на Беларус и за суперкупата на страната.

Единствената друга държава на Стария континент, в която се играе футбол, но без публика, е Турция. През изминалия уикенд подобна беше ситуацията и в Русия, но в началото на седмицата и там всички спортни събития бяха преустановени. Във всички останали европейски страни футболните шампионати са прекратени – повечето за неопределено време.

Първият шампионатен мач в Беларус противопоставя "Енергетик" и вицешампиона БАТЕ Борисов, чиято 13-годишна доминация беше прекратена през миналия сезон от "Динамо" Брест.

bTV призовава: останете си вкъщи!