на живо

Една легенда си отива - Христо Златанов спира с волейбола

Капитанът на "Пиаченца" се оттегля като най-добър реализатор в Серия А

Най-добрият реализатор в историята на италианския клубен волейбол Христо Златанов прекратява кариерата си в края на сезона. Към момента капитанът на "Пиаченца" има рекордните за Серия А 9668 точки и е избиран най-много пъти за най-полезен състезател (MVP) - 75. Освен това е на трето място във вечната ранглиста по брой изиграни мачове.

"Фактът, че съм син на легендата Димитър Златанов, никога не е представлявал проблем за мен - сподели 40-годишният Христо в интервю за "Гадзета дело Спорт". - Неговата кариера бе страхотен стимул за мен. Волейболът е страхотен спорт, учи те как да се развиваш и да живееш. Всички тези рекорди ми показват две неща - че е време да се откажа и че бях чудесен спортист. Всъщност един от най-добрите и има с какво да се гордея."

Според Златанов, който прекара 14 поредни сезона в "Пиаченца", има идеалният волейболист има посрещането на Папи, блокадата на Тенкати и...атаката на Златанов. "Поне докато някой не подобри моето точково постижение", пошегува се Еър Злати, който дълги години бе част от италианския национален отбор. "Макар че съм роден в София, въпросът дали да играя за България никога не е стоял на дневен ред. Чувствам се италианец и бе нормално да облека синия екип."

Най-голямото му разочарование е загубения финал в Шампионската лига през 2008 г. Както и неумолимият ход на времето, което го принуждава да се оттегли от полето. "Имам две деца - Мануел и Миа. Но нямам представа дали те ще продължат волейболната династия Златанови. Не искам да им влияя. Засега са се насочили към ръгбито и танците."

Какво планира Христо след края на сезона? "Ще посветя повече време на семейството. Ще отделям внимание на малките неща. Треньор? Не зная, вероятно ще бъда с отворени очи и уши за всяко предложение."