на живо

Една жена от Саудитска Арабия, която преобръща представите в моторните спортове

Реема Джуфали покорява скоростните писти с шофьорски умения и красота

https://www.instagram.com

Да си жена в моторния свят и да се откроиш с талант е изключително трудно. Още по-трудно е, ако религиозните и политически закони в родината ти не го позволяват.

За една красива представителка на британските серии на Формула 3 мечтата да стане пилот се сбъдва през 2018 г.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Reema Juffali - (@reemajuffali)

29-годишната Реема Джуфали е родом от Джеда, Саудитска Арабия. От този сезон участва в британската Формула 3 като част от отбора на "Дъглас Моторспорт". Пише история, превръщайки се в първата жена-пилот от Саудитска Арабия и жена от арабския свят изобщо, която успява да придобие състезателен лиценз на професионален пилот.

Снимка: https://www.instagram.com

Джуфали вече е пример за много млади спортисти. Иска да бъде вдъхновение за бъдещи пилоти, както от Великобритания, където тя се състезава, така и в родната й Саудитска Арабия.

Още от ранна детска възраст Реема проявява силно любопитство към автомобилите. И съвсем логично, голямата й мечта е да бъде автомобилен пилот. Но не се ограничава само с колите и развиването на високи скорости. Интересува се от международните отношения и завършва Североизточния университет в Бостън.

Кариерата й започва през 2018 г. в сериите за тунинговани автомобили TRD 86 Cup. Преминава през индийските MRF. Впоследствие отива в британската Формула 4.

Джуфали успешно се представя на изключително сложни писти като белгийската "Спа-Франкоршамп" и британската "Силвърстоун".

Снимка: https://www.instagram.com

Като първата жена-пилот тя е избрана и за официален представител на дебютното издание на Гран при на Саудитска Арабия във Формула 1, което се провежда този уикенд в родния град на Реема Джуфали - Джеда.