на живо

Еднаквото и различното след последните медали на волейболистите

Днес "лъвовете" започват участието си на европейското първенство

Lap.bg

Цяло десетилетие! От толкова време българският национален отбор по волейбол не се е качвал на почетната стълбичка на голямо първенство. Поредният опит на "лъвовете" да счупят тази своеобразна "прокоба" започва днес (12 септември). 

Националите ще играят на европейското първенство, което ще се проведе в 4 държави. Първият мач в групата в Монпелие е от 15:15 ч., а противник е Гърция. За място в следващата фаза тимът ни ще спори още с Португалия, Италия, Франция, Румъния. 

За част от главните герои това европейско първенство ще бъде своеобразно дежавю. Да започнем първо със селекционера.

Снимка: Lap.bg

Силвано Пранди се завърна начело на тима преди по-малко от година и вече успя да разбуни духовете. Той се отказа от услугите на едни от най-опитните играчи и то точно преди най-важния турнир в календара - олимпийската квалификация. И въпреки това момчетата на Пранди бяха само на гейм от постигането на мечтата... и я изпуснаха след драматична загуба от Бразилия. 

Поправката в континенталния турнир изглежда ужасяващо трудна, но за нея ще се мисли след европейското първенство. В Монпелие Пранди заминава със самочувствие. Все пак той е селекционерът, който успя да направи магията преди 10 години и на гърдите на "лъвовете" да видим бронзовите медали. 

Що се отнася до сегашния тим, той е кошмарът на хората, които обичат да прогнозират! Настъпи време, в което "лъвовете" не могат да бъдат определяни нито за фаворити, нито за аутсайдери. Това е един отбор, който може да загуби от Япония, Португалия и Македония, а на косъм да изтърве победата срещу Бразилия.

Точно с този проблем трябва да се справи сеньор Пранди, ако мисли за бъдещето. Разминаването не толкова видимо на игрището, то е зад кулисите, на лагерите, в нагласата. Или с една дума - в главите на момчетата.

Снимка: Lap.bg

И тук идва голямата тема за селекцията. Италианският специалист наистина се развихри и извади дебелия черен маркер, с който прекрои състава. Въпросът "Имаше ли смисъл?" може да получи два коренно различни отговора - "Да, почти победихме Бразилия" от оптимистите и "Не, изпуснахме да победим Бразилия" от песимистите. И в двата случая "лъвовете" нямат квоти за олимпийските игри в Токио през 2020 (поне за сега).

Какъв отбор скалъпи Пранди?

Снимка: Lap.bg

Италианецът ще разчита на трима волейболисти от онзи тим, с който преди 10 години спечели бронзовите медали от европейското първенство - неостаряващия Теодор Салпаров, вече капитана Виктор Йосифов и Цветан Соколов, който от резерва израстна в голямата звезда. Именно около тях са гради отборът. 

Лоша новина е контузията на Розалин Пенчев, който сякаш в последните мачове се пребори за титулярно място при посрещачите. Тодор Скримов обаче е на линия. 

Всичко друго е очаквано. На същите играчи Пранди разчиташе и по време на олимпийската квалификация във Варна. 

Снимка: FIVB

Сега обаче залогът е друг, съперниците също. Гърция и Румъния изглеждат лесни противници. Португалия също, въпреки че "лъвовете" загубиха от "мореплавателите" през юни в Лигата на нациите. 

Големите фаворити са два - 6-кратният европейски шампион Италия и първенците от 2015 г. Франция. 

Първите четири отбора се класират напред, за фазата на елиминациите. За момента изглежда, че България може да се добере до следващата фаза. Стига "лъвовете" да не се подхлъзнат при привидно слабите противници. 

Така минимумът ще бъде постигнат.

В последните години националите са далеч от онзи пик, при който всички фенове се надяваха на медали от големи първенства. Те все още са любимци на публиката, но еуфорията и големите очаквания липсват.

Дали някога ще се върнат? Само времето ще покаже. За сега фактите говорят едно - 10 години без медал. Всичко друго ще е в сферата на добрите пожелания.