на живо

Египетският крал Салах подчини ДР Конго

Звездата на "фараоните" помогна за успеха с 2:0 и мястото на осминафиналите

Getty Images

Звездата на Египет и "Ливърпул" - Мохамед Салах, откри головата си сметка в тазгодишното издание на Купата на африканските нации. Играчът с №10 реализира второто попадение за "фараоните" при победата с 2:0 срещу Демократична Република Конго. По този начин египтяните се класираха за елиминационната фаза на турнира.

Селекционерът на домакините Хавиер Агире не направи нито една промяна в сравнение с мача на откриването и, подобно на срещата със Зимбабве, отново се стигна до преднина още през първото полувреме.

Снимка: Getty Images

Капитанът Ахмед Елмохамади реализира след ъглов удар в 25'. Преднината беше удвоена от Салах в 45' след страхотно отиграване на Махмуд Хасан-Трезеге. Именно последният беше избран за играч на мача, тъй като не спираше да тормози бранителите на ДР Конго и през цялото време беше заплаха за вратата на съперника.

Гостите на два пъти бяха спирани от гредите. След два мача от групата те остават без точка и близо до отпадането от турнира. За тях единствената възможност да продължат напред е да бъдат сред един от най-добрите трети отбори в груповата фаза. Това обаче изглежда много трудна задача предвид нулевия точков актив, головата разлика от -4 и предстоящият сблъсък с костеливия орех Зимбабве.

За Египет това беше осма победа в 12 мача срещу този опонент и поредно класиране за фазата на елиминациите. "Фараоните" за пръв път от 2010 г насам вкарват в турнира повече от 1 гол в мач. За последно бяха реализирали повече от веднъж в полуфинала срещу Гана. Египет е с една загуба в 26 срещи в Купата на африканските нации, като поражението беше от Камерун на финала през 2017 г.

Снимка: Getty Images

Домакините на турнира се надяват на осма титла от надпреварата. Те и момента държат рекорда по брой спечелени трофеи, а в досегашните си четири домакинства 3 пъти печелят титлата и веднъж стигат до полуфинал. 

Последните мачове в групата са в неделя. Египет среща една от изненадите в турнира - Уганда, а ДР Конго играе със Зимбабве в сблъсък, който може да определи един от най-добрите завършили на трето място.

И двата двубоя можете да гледате пряко по телевизия RING и онлайн на Voyo.bg.