на живо

Екатерина Аврамова отново в българска вода (ВИДЕО)

Плувкинята се включи в държавното първенство за първи път от 2013 г. насам

Екатерина Аврамова отново в българска вода (ВИДЕО)

Да се завърнеш в родината! Да преминеш отново през познатите коридори! Да стъпиш на ръба на басейна! И да скочиш във водата! След като си го правил милион пъти в едни от най-модерните басейни по цял свят, този път чувството е по-специално. 

Знае го Екатерина Аврамова, която се включи в държавното първенство по плуване след 7 години пауза. Плувкинята, която през 2012 г. представяше България на Олимпийските игри в Лондон, а след това реши да се присъедини към националния отбор на Турция, се радва като... рибка във вода по време на състезанието в София.

Снимка: bTV

"С голяма мъка на сърце бих казала, че не съжалявам за постъпката си. Особено сега с идването ми на държавното първенство осъзнах, че ако не бях направила тази стъпка напред нямаше да съм тук и да плувам", заяви Аврамова, която има над 70 поправки на националните рекорди в родното плуване и над 25 в тези на Турция.

Екатерина живее и тренира от 11 години в Лондон. Тя отдава добрата си форма именно на възможностите, които ѝ предоставя столицата на Великобритания. 

Вярва и, че родното плуване се развива, но е убедена и, че са нужни кардинални проблеми, за да бъдат родните състезатели конкурентноспособни на световните звезди в басейна.

"Антъни (Иванов - б.а) тренира в САЩ, Йосиф (Миладинов - б.а.) тренира в Швейцария. Да, идват си тук, всички сме тръгнали оттук, но за съжаление, за да се реализираме или нещо трябва да се промени тук или българските плувци трябва да продължат да излизат в чужбина", категорична е Аврамова.

 
 
 
View this post on Instagram

. . . #sun #summervibes #summer #coffeelover #coffeebreak #smile

A post shared by (@ek.avramova) on

През 2020 г. тя трябваше да изтърпи един "сух" период, в който не беше в басейна заради пандемията от коронавирус. Тогава беше взето решение олимпийските игри в Токио да бъдат отложени с година - за лятото на 2021 г. За спортистите това означава, че срокът за изпълнение на мечтите се отлага. 

"При един спортист и плувец, първото нещо, което си мислиш е: "Олимпиада!"... И за теб светът свършва. Тогава моят треньор каза, че светът не е само плуване. Казах му: "Кажи го на човек, за когото целият му живот е само плуване", разказва тя.

След три втори места (на 100 и 50 м гръб и 50 м кроу) в София, Аврамова продължава да мечтае и да се подготвя за третото ѝ участие на олимпийски игри. В неделя (30 август) тя ще участва и на 100 м кроу на държавното първенство. А след това... животът ще покаже. И в момента той сочи към дълбините на басейна. Където Екатерина се чувства най-щастлива от дълги години насам.