на живо

Експериментален "Барселона" разгроми "Динамо" Киев и се класира за елиминациите в ШЛ

Каталунците са на осминафинал в турнира за 17-и пореден сезон

Експериментален "Барселона" разгроми "Динамо" Киев и се класира за елиминациите в ШЛ

"Барселона" постигна четвърта поредна победа в група 7 на Шампионска лига и си осигури класиране за осминафиналите при два оставащи кръга от първата фаза на турнира. "Блаугранас" бяха категорични при гостуването си на "Динамо" Киев, печелейки с 4:0, като и четирите гола отбелязаха през второто полувреме.

Каталунците ще играят на елиминациите за 17-и пореден сезон, след като се представиха далеч по-убедително, спрямо домакинската победа с 2:1 срещу същия съперник преди три седмици.

Снимка: Getty Images

Още повече, че за разлика от срещата на "Камп Ноу", за двубоя на стадион "Олимпийски" в състава на "Динамо" Киев се завърнаха основни футболисти, пропуснали гостуването на "Барса", заради коронавирус. Въпреки това "бяло-сините" подходиха прекалено консервативно и игровият им план за компактна постройка в защита и опасни контраатаки не сполучи.

А мнозина очакваха "блаугранас" дори да се разминат с успеха в Киев, след като Лео Меси и Френки Де Йонг останаха да събират сили в столицата на Каталуния, с контузии са Жерар Пике, Сержи Роберто, Ансу Фати и Серхио Бускетс, а в допълнение Роналд Куман реши да остави извън стартовия състав Антоан Гризман, Жорди Алба и Усман Дембеле. Титуляр в центъра на защитата на "Барса" бе дебютиращият за първия тим юноша на клуба Оскар Мингуеса, който остави чудесни впечатления с изявите си.

Снимка: Getty Images

Първи мач като титуляр за сезона, както и изобщо първи двубой в Шампионска лига, записа Мартин Брейтуейт. Централният нападател блесна с два гола на "Олимпийски". Той се разписа в 57-ата минута след асистенция на Мингуеса с глава, както и в 70-ата, когато бе точен от дузпа, отсъдена за нарушение срещу него на Денис Попов.

Брейтуейт е четвъртият датчанин с два гола в един мач от Шампионска лига след Йон Дал Томасон, Никлас Бендтнер и Ласе Шьоне. Той вече има два пъти повече попадения за "блаугранас", спрямо миналия сезон, в който бе точен само веднъж.

Снимка: Getty Images

Попаденията на стрелеца осигуриха спокойствие на "Барселона", който бе взел преднина в 52-ата минута чрез гол на Сержиньо Дест. Американецът бе точен за първи път с екипа на новия си тим и впечатляващо се превърна в най-младия защитник, вкарал попадение за каталунците в Шампионска лига, правейки го на 20 години и 21 дни.

Последният голмайстор в двубоя бе Гризман, който се появи на смяна в 66-ата минута и се разписа след асистенция на Алба в добавеното време на мача. През второто полувреме абсолютни дебюти за "Барселона" получиха също други продукти на академията - 19-годишният Конрад Де Ла Фуенте и бразилецът Матеус Фернандес, когото клубът закупи за 7 млн. евро от "Палмейрас". В двубоя играха още Карлес Аленя, Франсишко Тринкао и Жуниор Фирпо.

Снимка: Getty Images

Каталунците регистрираха седми пореден успех срещу украински съперник, както и пети в седем мача като гост на "Динамо" в Киев. Общо "Барса" има 8 победи в 12 срещи с "бяло-сините" от Украйна. "Динамо" на свой ред продължава да няма успех срещу испански съперник от 21 години (16 мача), след паметното 2:0 над "Реал" Мадрид в Шампионска лига през сезон 1998/99, когато украинският гранд достигна полуфиналите.

В класирането на група 7 "Барселона" остава лидер с пълен актив от 12 точки и няма как бъде изместен от първите две позиции, след като "Динамо" и "Ференцварош" разполагат само с по 1 точка, съответно на трето и четвърто място. Испанският гранд ще продължи борбата с "Ювентус" за първата позиция в групата, като тя може да бъде спечелена от тима на Куман дори при загуба от "Ференцварош" и равенство срещу италианския тим в двубоя на "Камп Ноу".