на живо

Експерт съветва Роналдо как да спи

Ник Литълхейлс има голяма роля за успехите на португалеца

Ник Литълхейлс е експерт по правилен сън. Близо две десетилетия той съветва спортни величия как да спят, за да се възстановяват по-бързо за големите състезание.

Той никога не е бил поддръжник на традиционните осем часа сън. Основният му аргумент е, че се създава неестествен ритъм, според който между един и три следобед един работник в офис е най-слабо продуктивен. А обикновено в три часа в съботният следобед всеки един атлет е в разгара на своята програма - била тя тренировъчна или състезателна.

Най-известният клиент на Литълхейлс е португалският голмайстор Кристиано Роналдо. 

"Бях поканен в "Реал" Мадрид, когато начело на тима застана Карло Анчелоти. Стоях в единия край на тренировъчното игрище, разговаряйки с щаба на отбора, когато Роналдо притича към нас. Той тренираше цял ден и се очакваше да тръгне направо към съблекалните. Вместо това обаче Кристиано дойде при нас, за да ни попита какво обсъждаме."

"Интересуваше се с какво се занимавам, защото като елитен спортист той винаги се стреми към усъвършенстване. От работата си с него научих, че той не си пада по общоприетите диети. Единственото, което го вълнува, е как съответният хранителен режим ще му се отрази на него", споделя специалистът.

Литълхейлс има максима, известна като "90-минутен сън".

Час и половина преди Кристиано да отиде в леглото, той трябва да изключи мобилния си телефон и да спре да гледа телевизия или какъвто и да е друг вид дисплей.

Кунсултантът съветва клиентите си да спят в ембрионална поза върху чисти завивки. 

"Всичко, от което се нуждаете е 10-сантиметров дунапрен. Защо като ходите на къмпинг и спите на по-тънък матрак се събуждате в приповдигнато настроение? От няколко години работя с отбор "Скай" и по време на "Тур дьо Франс", "Джиро" или "Вуелта" отиваме в хотела, за да се уверим, че колоездачите спят на едни и същи матраци всяка нощ."

"Наричаме ги "комплекти за сън". Сър Брадли Уигинс спечели Обиколката на Франция, нощувайки върху две парчета дунапрен - но в правилната поза на тялото. На олимпийските игри в Лондон сър Крис Хой получи петзвездна стая. Леглото остана неизползвано. Хой нощуваше на пода върху комплект за сън, приспособен за неговото тяло.

Списъкът с елитни клиенти на Литълхейлс включва още колоездачното семейство на Лаура Трот и Джейсън Кени.

А неговият съвет е: "Не сме проектирани, за да спим заедно. Ако бяхме в естествената си среда, единият щеше да нощува под едно дърво, а другият - под друго. Ако трябва да сте заедно препоръчвам матрак със супергигантски размер", съветва консултантът.

Що се отнася до секса, Литълхейлс цитира бившия национален селекционер на футболния отбор на Нигерия Клеменс Уестерхов, който казва: "Проблемът не е, че играчите правят секс, а че прекарват цяла нощ в неговото търсене."