на живо

Бърза победа прати Пиронкова във втория кръг на квалификациите

Победа и за Изабелла Шиникова

usopen.org

Четвъртфиналистката от US Open 2020 г. Цветана Пиронкова спечели бързо мача си от първия кръг на квалификациите за Откритото първенство на Австралия. Първата ни ракета преодоля японката Киока Окамура след 6:0, 6:1. Срещата с 238-ата в света продължи час и девет минути.

Заради пандемията от коронавирус, квалификациите при дамите се провеждат в Дубай, а тези при мъжете са в Доха.

Същинският турнир бе отложен с няколко седмици и ще се проведе между 8 и 21 февруари в Мелбърн.

Снимка: Reuters

Пиронкова показа по-добра игра, въпреки че вкара само 36% първи сервис. Тя обаче бе безгрешна при разиграванията след него, а Окамура не успя да вземе нито един гейм в първия сет.

Втората част бе малко по-оспорвана, но и тук японката спечели само един гейм. 

В следващия кръг 33-годишната Пиронкова ще се изправи срещу южнокорейката На-Лае Хан (№204). Евентуално в трети кръг българката може да се изправи срещу поставена, като рускинята Маргарита Гаспарян (№125).

През 2020 г. Пиронкова записа много силен сезон при завръщането си на корта след 3-годишна пауза заради майчинство. Тя стигна до четвъртфинал на US Open, където отпадна от Серина Уилямс, и трети кръг на "Ролан Гарос", а в края на декември бе определена за Спортист №1 на България.

Успех в първия кръг записа и Изабелла Шиниковаа. Тя победи 107-ата в света Осеан Доден от Франция със 7:5, 6:2. В следващя кръг тя ще се изправи срещу Жиа-Жинг Лу от Китай.

Другите две българки в квалификациите Виктория Томова и Елица Костова стартират по-късно.